Från Navalnyj till Global Bar Magazine


Timofei Martynenko
Timofei Martynenko. Foto: Vera Kindblom.

I mitten av april började Timofei Martynenko som praktikant på Global Bar Magazine. Timofei kommer från Ryssland och det känns väldigt roligt att äntligen få någon på redaktionen som pratar ryska. Här berättar han mer om sig själv och hur han hamnade i  Sverige.

Jag heter Timofei Martynenko, är 25 år gammal och praktiserar nu på Global Bar Magazine. Jag kommer från Ryssland och har bott i Sverige i ungefär två och ett halvår. I Ryssland var jag politiskt engagerad samtidigt som jag studerade till psykolog. 

Sedan jag var ett barn har jag varit intresserad av politik. Jag satt bredvid min mamma när hon tittade på teve och kommenterade allt som hände. Hon hade en demokratisk längtan, och lyssnade ofta på Voice of America tillsammans med sin far när hon var ung. När Sovjet upplöstes röstade hon på Boris Jeltsin men ganska snart efter Vladimir Putin hade tagit över makten ställde hon sig kritisk till honom.

Så jag har själv inte tyckt om Putin sen han kom till makten. Det som gjorde att jag bestämde mig för att engagera mig i politiken var i samband med den ukrainska krisen, 2014, och när Boris Nemtsov mördades 2015. Då insåg jag att Putins regim är otroligt hemsk och att jag själv måste göra vad jag kan för att ändra på den regim som styr landet.

Ganska snart efter att jag börjat engagera mig politiskt började jag jobba på Aleksej Navalnyjs kontor i Rostov vid Don där jag studerade på universitetet. 2017–2018 var jag regional presschef vid Navalnyjs presidentvalskampanj i Rostov vid Don. Jag hade många olika arbetsuppgifter. Bland annat ordnade jag pressträffar och organiserade protestaktioner. Varje dag gjorde jag inlägg om kampanjen på sociala medier, skrev pressmeddelanden och pratade med väljare samt delade ut valmaterial. Under den här tiden tog polisen mig ett tiotal gånger och jag dömdes till böter tre gånger på grund av mitt politiska arbete. 

Efter valet fortsatte jag att arbeta som redaktör på Navalnys huvudkontor i Moskva. Då samarbetade jag med kollegor i mer än 25 städer där Navalny hade lokala kontor. En del av mitt jobb var att redigera texter som kom från lokalavdelningar, bland annat inlägg på sociala medier, webbsidor och manus till filminslag. Därefter fick jag jobb som redaktör på Michail Chodorkovskijs stiftelse Öppna Ryssland. Där skrev och redigerade jag bland annat nyhetstexter, filmmanus och tal.

År 2018 bestämde jag mig för att lämna Ryssland och tog mig till Sverige och sökte asyl på grund av den politiska förföljelsen jag upplevt i Ryssland. Ett och ett halvt år senare fick jag  uppehållstillstånd här i Sverige. Nu studerar jag svenska och validerar min utbildning. Jag kommer samtidigt att fortsätta med politik och utveckla mina kunskaper som redaktör.

Timofei Martynenko
tim@globalbar.se

Här nedan kommer lite tips om ryska medier:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.