Minskade insamlingar i spåren av COVID-19


Drygt hälften av alla organisationer tror att intäkterna från gåvor och insamlingar kommer att minska på grund av coronapandemin. Störst är oron för minskade bidrag från företag och andra större finansiärer. Och värst riskerar de organisationer som arbetar med internationella program att drabbas.

Detta är några av slutsatserna i en ny studie från insamlingsorganisationernas samarbetsorganisation Giva Sverige som presenteras den 3e april.

Under drygt tio år har de insamlade medlen ökat kontinuerligt, i genomsnitt med åtta procent per år. De senaste två åren har ökningen planat ut. Och nu kan det alltså bli tvärstopp – samtidigt som behovet av stöd – både inom och utom Sverige – ökar dramatiskt.

Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige

– Det vi gjort är en första undersökning bland våra medlemmar och det vi ser är en rädsla för att gåvodonationerna ska minska, säger Charlotte Rydh som är generalsekreterare för Giva Sverige. 

Minskat stöd till internationella program

I en tidigare undersökning som presenteras i början av 2020 noterade Giva Sverige att sex av tio angett att de gett en gåva och att förtroendet för ideella organisationer är fortsatt högt. Samtidigt visade undersökningen att människor framför allt var villiga att stödja insamlingar som riktade sig till Sverige, istället för till internationella ändamål.

– Om det blir så är det frågan om ett trendskifte i Sverige då allmänheten tidigare visat större intresse än i många andra europeiska länder för att ge till internationellt arbete. Denna förändring kan hänga ihop med att man upplever det som att välfärdssamhället inte längre är lika tryggt, fortsätter Charlotte Rydh.

Tacka dina givare

Charlottes råd till de organisationer som nu ser hur insamlingarna störtdyker är att inte drabbas av panik. Det viktiga nu är att inte bara titta på pengarna, utan på den relation organisationen byggt upp till givaren. Back to the roots helt enkelt.

– Inte minst nu, när många människor sitter hemma, tycker vi att man ska lyfta luren och ringa sina givare, inte för att be om en gåva till, utan för att tacka givarna för det de bidragit med genom årens lopp!

David Isaksson

Charlotte Rydh intervjuas också i avsnitt 3/20 av Global Podd som du snart kommer att kunna lyssna på.

Läs rapporten här

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.