Coronapandemin: romer måste inkluderas!


Den romska flaggan

Fördomarna mot den romska befolkningen är djupa i många europeiska länder. Nu när coronapandemin dominerar alla politiska beslut utsätts Europas romer för en diskriminering som är ännu värre än den vanliga. I många fall används pandemin som en förevändning för att tvinga bort romer och det skydd och stöd romer får i Sverige är obefintligt.

Det skriver Domino Kai, romsk aktivist i sin analys som publiceras den 8e april som är Romernas Internationella Dag.

Den 8:e april firas för det 49:e året Romernas Internationella Dag och jag vill tillägna den alla romska hjältar som tvingats från sina länder för att försöka hjälpa sina familjer. I år firar vi dagen med ett vemod då vi måste ställa in det officiella firandet på grund av coronaviruset. Jag vill istället uppmärksamma hur den romska gruppen drabbas i samband med coronapandemin.

I Ungern används spridningen av corona för att attackera romer och andra icke-önskade minoriteter. I Hela Central- Östeuropa, där fördomarna mot romer historisk t är djupt, där ultranationalister går i spetsen med politiska och civilt antiziganistiska åtgärder har dessa attacker blivit än värre. Ibland sker de med politiker och polis på plats, inte för att skydda romer, utan för att stödja de som står för övergreppen och brotten.

I flertalet länder i Europa står människor som saknar arbete utanför det sociala skyddsnätet/försäkringen, där också sjukvården ingår. Om arbetsgivaren inte betalar sociala avgifter till staten så får du betala hela operationen eller hälsoundersökning själv. Men hur ska romer kunna betala för sin hälsa när de i flertalet länder inte ens har mat för sina familjer!?

European Roma Rights Center, Open Society Institute, Roma Contact Point, Sveriges Internationella Roma Filmfestival och flera andra organisationer har krävt att även romer som tvingats ut till andra länder för att söka en någorlunda försörjning för sina barn och äldre, ska omfattas av de nationella hälsoåtgärderna som nu sker som en följd av coronapandemin. För hur ska de annars klara sig under insjuknandet av viruset? Men istället används viruset som ett sätt att tvinga bort romer. 

Vi har EU-medborgare bland oss som inte har de rättigheter och möjligheter vi medborgare i landet har. De har rätten att vara här med den fria rörligheten inom EU, men de allra flesta har en omöjlig vardag utan basala förutsättningar för en dräglig tillvaro, eller möjlighet att skydda sig mot sjukdomar.

Vem bryr sig om dessa människor mitt i allt som händer just nu med fler och fler insjuknade och döda? Är det någon instans inom EU som beslutat om åtgärder för hjälp för denna målgrupp? Är människovärdet inte detsamma för alla?

De egna staterna struntar fullständigt i sina romska medborgare och deras basala rättigheter. Detta är väl känt inom de flesta politiska instanser runt om i världen. Ändå görs ingenting.

Jag vill påminna om att de rekommendationer och restriktioner som nu finns är för allas bästa. Så länge vi inte har vaccin eller bromsmediciner så har vi ett gemensamt ansvar att värna om varandra och att undvika att utsätta de personer som inte har vårt skyddsnät för smittspridningen.

Jag vill försöka få fler att tänka till, men inte bara idag utan för att fortsätta kampen om allas lika rättigheter och värde på de sätt vi förmår. Vi måste göra detta tillsammans, vi alla, för tillsammans kan vi göra skillnad för mänskligheten.

Låt oss enas om en solidaritet med dem som inte omfattas av samma skyddsnät som vi, såsom våra EU-medborgare. På det sättet är kampen mot den världsomspända antiziganismen och allas rätt till hälsa enligt alla FN:s konventioner och de Globala målen 2030.

De EU-medborgare som är kvar i Sverige behöver skydd. Inkludera dem i den hälsostrategi som regeringen infört.  Som akutåtgärder garantera tillfälliga baracker eller annat boende med tillgång till el, vatten och goda sanitära förhållanden som minskar risken för spridningen. Att få känna värdighet och inkludering är det minsta vi kan begära.

Det krävs inga ytterligare politiska beslut för att inkludera romska EU-medborgare i de hälsoinsatser som görs. En humanitär insats är ett måste. Risken är annars stor att den leder till en katastrof för människor som redan är väldigt utsatta.

Domino Kai 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.