Corona Super Hits. Vilken är din favorit?


Den sydafrikanska rapparen Sho Madjozi

Från Afrika kommer allt fler – bra – låter om corona. Nu finns det till och med en topplista. Vilken är din favorit?

Vi har tidigare berättat om hur musikern och oppositionspolitikern Bobi Wine gör succé med sin låt i Uganda och om corona-musik som görs i bland annat Asien. Nu kommer allt fler låtar, så många att den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian satt ihop en lista med sina favoriter.

Listan toppas av Liberias president George Weah som du kan höra i Global Podd 5/20. Weah var tidigare fotbollsproffs och när perioden som president så småningom är över kanske han kan ta upp musiken på riktigt? Själv såg jag honom tala en regnig dag på fotbollsarenan i staden Buchanan under valkampanjen 2017 och visst var det musik då också, även om presidentkandidaten den dagen inte sjöng själv. På listan finns också den coola sydafrikanska rapparen Sho Madjozi.

Från Sydafrika kommer även The Ndlovu Youth Choir som gjort den här låten. 

Västafrika saknas förstås inte heller. När proteströrelsen mot Senegals åldriga härskare Wade tog fart 2011 leddes den av unga musiker och aktivister som formade gruppen Y’en a Marre (ungefär ”Nu räcker det!). Jag intervjuade några av dem i Dakar i staden som brukar kallas Västafrikas Marseille. Och precis som Marseille är Dakar en stad med många coola rappare. Y’en a Marres coronalåt känns också den helt rätt.

En som inte gjort någon ny låt, men som stöttar arbetet mot covid-19 är megastjärnan Youssou N’Dour (som är en av den nuvarande presidentens rådgivare). Youssou N’Dour äger en tv-kanal som nu bland annat visar utbildningsprogram för de många barn som inte kan gå i skolan. 

Den afrikanska musikindustrin är förstås också hårt drabbad av pandemin, men inställda turnéer och musiker strandande runt om i världen. Den svensk-etiopiska musikproducenten och konsertarrangören Selam Ethiopia har tillsammans med musiker i Etiopien lanserat kampanjen #wewillprevail där många av landets mest kända artister pratar om Covid-19 och vad man kan göra för att skydda sig.

Samtidigt sörjer många i Afrika och runt om i världen saxofonisten Manu Dibango som, 86 år gammal, avled i coronapandemin.  

Afrika har förlorat en stor musiker – men som tur är saknas det inte nya talanger – oavsett om de ger sig på att sjunga om corona eller inte.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.