”Snälla, får vi betala högre skatt!?”


Monacos hamn - en sinnebild för rikedom och överflöd. Foto: David Isaksson

I ett upprop i samarbete med organisationen Oxfam går ett att antal dollarmiljonär ut och kräver att världens rika ska betala högre skatter för att på så sätt bidra till återhämtningen efter pandemin. Samtidig tyder uppgifter på att världens superrikare blivit ännu rikare, alltmedan miljoner människor världen över kastats ut i arbetslöshet och fattigdom.

I sitt manifest skriver gruppen som kallas Millionaires for Humanity att krisen inte kan lösas med bistånd eller givmildhet, utan att de krävs en större ekonomisk omfördelning. Brevet avslutas med:

”So please. Tax us. Tax us. Tax us. It is the right choice. It is the only choice.”

Brevet har signerats av ett drygt 80-tal personer, varav två från Sverige: Peter Nordin (företagare inom AI-branschen) och Magnus Persson. Bland de internationella undertecknarna finns Disney-arvtagerskan Abigail Disney som varit med och grunda den amerikanska organisationen Patriotic Millionaires.

Världens högt profilerade superrika saknas dock. Det finns ingen Elon Musk bland undertecknarna. Det finns enligt uppskattning ca 513 000 superrika, eller Ultra-high net worth individuals (UHNWIs) som termen lyder på engelska, i världen. För att platsa på listan krävs tillgångar på minst 30 miljoner dollar. Till år 2024 beräknas deras antal öka till 650 000 enligt The Wealth Report som publiceras av fastighetsföretaget Knight Frank.

I Sverige ökade antalet dollarmiljonärer 129 000 till 142 000 mellan 2018 och 2019 enligt en annan studie. Svenska dollarmiljonärer har dock varit relativt ”försiktiga” med sitt givande, med Roger Akelius som ett stort undantag. 

Vad händer då med de superrikas förmögenheter under pandemin? Ja, enligt Oxfam så blir de rika ännu rikare, åtminstone i Latinamerika där pandemin slagit mycket hårt. Bland annat så ökade Chiles absolut rikaste sina förmögenheter med 27 procent sedan pandemin började, enligt Oxfam. 

David Isaksson

Previous Replik: Lyft blicken bortom det nationella
Next Rapport från 2018: Biståndet och mångfalden