”Risomat” hjälper drabbade i Vietnam


I Vietnam har man tagit ett innovativt grepp för att minska smittspridningen och samtidigt stödja de som drabbats värst av pandemins konsekvenser. Där finns numera särskilda risomater, en slags bankomater men för ris alltså!

Vietnam har visserligen få konstaterade fall av Covid-19, men som överallt annars i världen drabbas ekonomin hårt, och särskilt landets fattiga. Därför har frivilliga och olika organisationer runt om i landet satt upp särskilda ”risomater” där fattiga kan hämta upp till två kilo gratis ris, berättar den vietnamesiska tidningen Tuoi Tre News .

En av dem som byggt en egen risomat är ingenjören Hoang Tuan Anh i Ho Chi Minh-staden. Varje dag distribuerar hans ARM (Automatic Rice Machine) 500 kg ris, Kostnaden täcker han själv, berättar Hoang Tuan Anh i artikeln. Han har redan fixat ett gäng voläntärer/assistenter som hjälper honom att hålla igång risomaten.

David Isaksson

Previous UNICEF: Risk att fler barn dör i andra sjukdomar
Next TikTok-dansen hjälper Vietnam möta pandemin