Upprop: Israel måste stoppa attackerna mot biståndsarbetare


Läkare utan Gränsers kontor i Gaza. Foto: MSF

Israel har satt i system att attackera biståndsorganisationer i Gaza. Det skriver tretton internationella hjälporganisationer – däribland Läkare Utan Gränser och ActionAid – i ett upprop. Samtidigt fortsätter Israels attacker mot de som försöker hjälpa. Den 15 juli 2024 totalförstördes UNRWA:s högkvarter i Gaza i en israelisk bombräd.

I början av maj 2024 inledde Israel en omfattande markinvasion i Rafah och södra Gaza. Följden är många civila dödsoffer, massfördrivningar och att ett antal gränsövergångar stängdes. Det blev omöjligt att evakuera skadade och sjuka från Gaza och humanitärt bistånd kunde inte komma in. Under sommaren har bombningarna fortsatt och gjort det än svårare för biståndsorganisationerna att verka på den smala kustremsan. Anfallen riktar sig även mot anställda på biståndsorganisationer samt leveranser och mat och andra förnödenheter. Sammantaget gör detta att hjälpsändningar inte når svårt nödlidande människor.

Tretton av dessa organisationer beskriver det som pågår som en oerhörd humanitär katastrof. 

Attacken mot en FN-skola som användes som skyddsrum i Nuseirat igår, liksom massakrerna på Al Mawasi i den så kallade ”säkra zonen” och Al Shati i Gaza City den 13 juli, är de senaste attackerna mot civila i samband med att de israeliska bombningarna av tätbefolkade områden intensifierats. Den israeliska armén utfärdade nya så kallade ”evakueringsorder” mot Khan Yunis och Gaza City, vilket utlöste ytterligare massförflyttningar med tvång och ytterligare pressade palestinier till mindre, överbefolkade områden som saknar resurser för att stödja mänskligt liv. 

Organisationerna, som inkluderar Läkare Utan Gränser, ActionAid och CARE, påpekar att gränsövergångarna inte går att använda; antingen är de stängda eller så är det för farligt att bruka dem. Tonvis med livsavgörande hjälp fastnar vid gränsen, i vissa fall i flera månader. Både Hamas och Israel bryter mot sin skyldighet att skydda biståndsarbetare. Och andra länder måste erkänna, menar organisationerna, att de inte ser till att internationell humanitär rätt följs i Gaza. Samt trycka på för en omedelbar och varaktig vapenvila mellan Israel och Hamas. 

Stopp för införsel via Egypten

Sedan den israeliska markinvasionen i början av maj 2024 har de flesta biståndsorganisationerna inte kunnat köpa nya varor, eftersom det inte går att resa in i Gaza från Egypten. I början av maj 2024 stängde och förstörde Israel gränsövergången i Rafah. Det ledde till ett fullständigt stopp för hjälpsändningar från Egypten till Gaza genom Rafah. Israel har ett folkrättsligt ansvar att se till att sådana sändningar kommer fram. Just nu står över 1 500 lastbilar från FN och olika organisationer och väntar i Al Arish i Egypten på att få passera in i Gaza.

Bränslebrist är ett stort problem för organisationerna. Bensinpriset har ökat 30 gånger om sedan markinvasionen i början av maj och en liter kostar nästan 60 dollar eller 600 kronor. Och hjälparbetarna arbetar under livsfarliga förhållanden. De försöker använda sig av anmälnings- och avspärrningssystem tillsammans med israeliska soldater men attackerna bara fortsätter. Över 500 sjukvårdare och 274 biståndsarbetare har dödats sedan kriget började i oktober 2023. 

Organisationerna skriver i uppropet:

Enligt artikel 55 i IV Genèvekonventionen är ockupationsmakten skyldig att se till att den ockuperade befolkningens humanitära behov hos den ockuperade befolkningen tillgodoses. Detta inkluderar att underlätta humanitärt bistånd och skapa förhållanden som möjliggör tillhandahållande av förnödenheter. I detta fall har Israel som ockupationsmakt skyldighet att se till att hjälpen inte bara inte bara släpps in i Gaza utan också levereras på ett säkert sätt till de behövande.

FN:s generalsekreterare skräder inte orden när han beskriver situationen i Gaza.

FN-högkvarter totalförstört

I den senaste attacken totalförstördes UNRWA:s högkvarter. 

Skolor som gjorts om till härbärgen och drivs av UNRWA har skadats allvarligt i israeliska bombräder under den andra veckan i juli 2024. Nya israeliska flyganfall rapporteras ha drabbat södra och centrala områden i Gaza den 15 juli 2024. Samtidigt rapporteras att den israeliska attacken mot Al-Mawasi i sydvästra Gaza den trettonde juli resulterade i minst 90 döda och cirka 300 skadade.

The New Humanitarian skriver om att USA:s Gazapir, som var tänkt att användas för att få in bistånd i enklaven, stängs efter att ha kostat motsvarande över 2,4 miljarder kronor och att ytterst lite humanitär hjälp hade levererats. Svåra väderförhållanden var en av huvudorsakerna till misslyckandet.

Här kan du läsa organisationernas brev i sin helhet.

Redaktionen

*Al-Masawi är ett läger utanför staden Khan Yunis som ligger i södra delen av Gazaremsan

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.