Gaza: Ännu en MSF-medarbetare dödad av Israel


Fadi Al-Wadiya behandlar en patient. Den 25 juni dödades han. Foto: MSF.

I en attack mot Gaza City dödades Läkare utan Gränser-medarbetaren (MSF) Fadi Al-Wadiya tillsammans med fem personer. Detta är den sjätte MSF-medarbetaren som Israel dödat i Gaza. Totalt har över 250 biståndsarbetare dödats i Gaza.

Attacken, som ägde rum den 25 juni, dödade Fadi Al-Wadiya tillsammans med fem andra personer inklusive tre barn nära MSF:s klinik där Fadi verkade.

Fadi var en 33-årig fysioterapeut och trebarnsfar som arbetat för MSF sedan 2018. Han är den sjätte MSF-medarbetare som dödas av Israel sedan den 7 oktober 2023.

– Att döda en sjukvårdspersonal när han var på väg att ge livsviktig vård till skadade offer för de oändliga massakrerna i Gaza är mer än chockerande; det är cyniskt och avskyvärt. Den här attacken är ännu ett brutalt exempel på det meningslösa dödandet av civila palestinier och sjukvårdspersonal i Gaza. Vi fortsätter att verifiera detaljerna kring denna fruktansvärda händelse, säger Caroline Seguin, MSF:s verksamhetschef för Palestina i en kommentar på den egna hemsidan.

Totalt har över 250 biståndsarbetare dödats av Israel i Gaza sedan kriget började, enligt databasen Aid Workers Security Database som Global Bar Magazine publicerar uppdateringar från. Nyligen – den 6 juni – dödades en kvinnlig biståndsarbetare tillsammans med sin familj – under en flygbombning av hennes hem i Deir Al Balah i Gaza.

När Israel attackerade en konvoj från organisationen World Central Kitchen (WCK) och dödade 7 personer den första april 2024 var upprördheten i världen stor. WCK har nu återupptagit sitt arbete i Gaza och byggt sitt fjärde kök. 

Enligt UNRWA har 190 olika FN-byggnader i Gaza attackerats så här långt. Men trots att dödandet av biståndsarbetare fortsätter är det i stort sett tyst från EU och USA.

– Under mina 30 år av humanitärt arbete har jag aldrig stött på en sådan uppenbar brist på respekt för den skyddade status som humanitära arbetare, anläggningar och operationer har enligt internationell rätt, säger UNRWA:s chef Philippe Lazzarini i en kommentar på Twitter/X.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.