Givarkonferens för Ukraina – Sverige medvärd


En bostadsfastighet i Kyiv raserad av ryska trupper. Ett tydligt brott mot krigets lagar. Foto: Shutterstock

Sverige och Polen är medvärdar för en givarkonferens till stöd för Ukraina den sjunde maj. Det berättade biståndsminister Matilda Ernkrans på en presskonferens den tredje maj.

Över 15 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd i krigets Ukraina. Nästan fem och en halv miljoner människor har flytt och cirka åtta miljoner är internflyktingar, varav en tredjedel barn.

– Initiativet till konferensen visar att Sverige är en humanitär stormakt, säger biståndsminister Matilda Ernkrans. 

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Det krigshärjade Ukraina lider av brist på läkemedel, vårdresurser, samt mödra- och traumavård. Och det finns enorma psykosociala behov.  Förra veckan reviderade FN sin humanitära appell till att nå nio miljoner människor fram till augusti till en kostnad av 22 miljarder kronor.

Sverige stödjer Internationella Röda Korsrörelsen, FN och frivilliga organisationer i deras hjälparbete i Ukraina. Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har tagit initiativet till konferensen om Ukraina i Warszawa. 

Tomas Nordberg

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.