Givarkonferens för Ukraina – Sverige medvärd


A residential building damaged in Kyiv. Photo: Shutterstock.

Sverige och Polen är medvärdar för en givarkonferens till stöd för Ukraina den sjunde maj. Det berättade biståndsminister Matilda Ernkrans på en presskonferens den tredje maj.

Över 15 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd i krigets Ukraina. Nästan fem och en halv miljoner människor har flytt och cirka åtta miljoner är internflyktingar, varav en tredjedel barn.

– Initiativet till konferensen visar att Sverige är en humanitär stormakt, säger biståndsminister Matilda Ernkrans. 

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Det krigshärjade Ukraina lider av brist på läkemedel, vårdresurser, samt mödra- och traumavård. Och det finns enorma psykosociala behov.  Förra veckan reviderade FN sin humanitära appell till att nå nio miljoner människor fram till augusti till en kostnad av 22 miljarder kronor.

Sverige stödjer Internationella Röda Korsrörelsen, FN och frivilliga organisationer i deras hjälparbete i Ukraina. Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har tagit initiativet till konferensen om Ukraina i Warszawa. 

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.