Munskydd från Gaza skyddar israeler från corona


Foto: https://www.facebook.com/PIEFZA/

En textilfabrik i Gaza har börjat producera munskydd och skyddsoveraller för export till Israel. Annars hade vi tvingats stänga helt och våra anställda hade blivit utan jobb, säger ägaren Nabil Bawab.

En rad israeliska och arabiska tidningar har i dagarna berättat om textilföretaget Unipal på Gazaremsan, som i vanliga fall syr kläder för export till Israel och Västbanken. På grund av coronautbrottet har exporten stoppats och de 850 arbetarna, varav nästan hälften är kvinnor, riskerade att förlora jobb och försörjning. En katastrof i det utsatta Gaza där arbetslösheten redan innan pandemin var över 40 procent och ekonomin nu riskerar total kollaps.

Men ägaren Nabil Bawab valde att snabbt ställa om produktionen och tillverka skyddskläder istället för klänningar och kjolar. De anställda jobbar nu i skift och producerar cirka 20 000 munskydd och 2 000 skyddsoveraller per dygn. Allt exporteras till Israel, Unipal har skrivit kontrakt med flera företag som ska förse den israeliska marknaden med de Gazaproducerade skyddskläderna. Totalt ska man producera miljon skyddsmasker och 50 000 skyddsoveraller bara under april månad. 

Nabil Bawab säger i en intervju att han inte bryr sig om vem som använder skyddsutrustningen från hans fabrik. Det viktiga är att de anställda på fabriken i Gaza inte förlorar jobbet, de behöver tjäna pengar för att överleva. ”Pandemin skiljer inte mellan muslimer, judar, kristna eller någon annan religion i världen”, understryker han.

Bawab får också frågan varför han inte säljer skyddskläderna till i sjukhus i Gaza som ju är i stort behov av alla former av utrustning.  Han svarar att han gärna säljer till dem och att samtal med de lokala myndigheterna pågår, men att de ännu inte har signerat något kontrakt.

Israel blockad av Gaza som pågått sedan 2007 och innebär bland annat att företag i Gaza inte får exportera varor till några områden förutom Israel och Västbanken.

Agneta Carleson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.