Honduras: Dagen efter-piller tillåts


Kvinnorättsaktivister demonstrerar för att stoppa mäns våld mor kvinnor. Foto: Alexandre Laprise/Shutterstock

Honduras kvinnor får åter tillgång till akuta p-piller när landets president Xiomara Castro nu upphävt ett 13 år långt förbud.
– Världshälsoorganisationen har fastslagit att det är en del av kvinnors reproduktiva rättigheter och det ska inte räknas som abort, skriver Xiomara Castro på Twitter.

Honduras första kvinnliga president, Xiomara Castro, upphävde ett 13 år långt förbud mot akuta p-piller, så kallade dagen efter-piller, på internationella kvinnodagen den 8 mars.

– Världshälsoorganisationen har fastslagit att det är en del av kvinnors reproduktiva rättigheter och det ska inte räknas som abort, skriver Xiomara Castro på Twitter.

President Castro kom till makten 2022 och lovade under sin valkampanj att hon skulle mildra landets restriktiva abortlagar. I ett första steg godkändes dagen-efter piller i fall av våldtäkt i december 2022, men nu ska det alltså bli tillgängligt för alla kvinnor.

Abort är olagligt i Honduras och kan ge straff upp till sex år i fängelse, även i fall av våldtäkt eller incest.

Kvinnorättsaktivsten Sandy Artega säger till BBC att hon välkomnar beslutet men att mer måste göras.

– Vi kommer följa hur det här implementeras och fortsätta kämpa för att få fler av de rättigheterna som vi nu saknar tillgodosedda, säger Sandy Artega till BBC.

Redaktionen

Läs mer:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.