Abortförbud stärker konservativa i Afrika och Latinamerika


Demonstration i Argentina till stöd för fri abort. Foto: Shutterstock.

Efter USA:s högsta domstols beslut att upphäva Roe v. Wade-domen varnar kvinnorättsaktivister från Afrika till Latinamerika för de potentiellt förödande konsekvenserna.

När 27-årige Ann i Kenya fick reda på att hon var gravid på nytt i september 2021 visste hon att det var uteslutet att föda barnet. I åratal hade hon utsatts för våld i hemmet: hennes man slog henne regelbundet, nekade henne pengar för att försörja deras tre barn och hade sexuella relationer med andra kvinnor.

Ann, vars namn har ändrats för att skydda barnens identitet, ville inte föda ytterligare ett barn in i sin värld av våld och fattigdom, berättade en av hennes nära vänner för Thomson Reuters Foundation.

Men i ett land där tillgången till abort är starkt begränsad enligt lag, och där de som genomgår ingreppet stigmatiseras, tvingades Ann att i hemlighet skaffa abortpiller från en gatuförsäljare. Några dagar senare var hon död.

– Vi hörde skrik från hennes hem mitt i natten och hittade henne blödande liggande på marken. Vi tog henne till sjukhuset, men det var en lång kö och hon dog medan vi väntade på behandling, berättar en av Anns vänner som också bor i Korogocho, en informell bosättning i nordöstra Nairobi, och som inte vill uppge sitt namn.

Efter att USA:s högsta domstol har upphävt det historiska Roe v. Wade-domen, som legaliserade abort i hela landet, varnar kvinnorättsaktivsiter i Afrika och Latinamerika för de potentiellt förödande konsekvenserna.

De menar att domstolen med konservativ majoritet borde ha tagit hänsyn till effekterna av åtgärder mot abort i världen ­– från dödsfall som Anns i Kenya och till fall där kvinnor felaktigt fängslats för missfall ­– som i El Salvador – till förföljelsen av aborträttsförsvarare i Polen.

– Mitt budskap till domarna i USA:s högsta domstol är att de aldrig kommer att kunna stoppa aborterna. Kvinnor har gjort och kommer alltid att göra abort oavsett lag. Det enda lagen kommer att göra är att sätta stopp för säkra aborter. Kvinnor kommer att vända sig till osäkra aborter, som de som utförs av kvacksalvare på kliniker på bakgatorna, och det är de fattiga och marginaliserade som kommer att drabbas hårdast, säger Evelyne Opondo, chef för Afrika-enheten vid Center for Reproductive Rights (CRR).

Kristna konservativa och många republikanska ämbetsmän har länge försökt att upphäva Roe v. Wade, och många republikanskt ledda delstater har under de senaste åren antagit olika abortrestriktioner i strid med det prejudikat som Roe v. Wade skapat.

Vanligt med farliga aborter
Runt om i världen är abort helt förbjudet i 26 länder, däribland El Salvador, Honduras, Egypten, Madagaskar och Filippinerna, enligt CRR. Ytterligare 50 länder tillåter abort endast när kvinnans hälsa är i fara eller i fall av våldtäkt eller incest, säger gruppen.

Mer än tre fjärdedelar av länderna har någon form av rättsliga påföljder i samband med abort, vilket kan innefatta långa fängelsestraff eller höga böter för personer som genomför eller hjälper till med ingreppet.

Hälsoexperter säger att sådana restriktioner leder till att kvinnor och flickor vidtar desperata åtgärder för att avsluta sina oplanerade graviditeter – allt från att använda klädhängare eller dricka blekmedel till att besöka informella kliniker som drivs av outbildade läkare.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) sker det globalt sett mer än 25 miljoner osäkra aborter varje år, vilket leder till att omkring 39 000 kvinnor och flickor dör och att ytterligare miljoner läggs in på sjukhus med komplikationer. De flesta av dessa dödsfall inträffar bland fattiga kvinnor i låginkomstländer – mer än 60 procent av dem i Afrika och 30 procent i Asien, enligt WHO.

I Kenya – där abort är tillåten endast när kvinnans hälsa eller liv är i fara och i fall av våldtäkt –dör över 2 500 kvinnor och flickor årligen i osäkra aborter, vilket motsvarar sju dödsfall varje dag, enligt CRR.

Läs också: How US policy affect women in Africa

En undersökning från hälsoministeriet i landet visar att nästan en halv miljon aborter – varav de flesta var osäkra – genomfördes under 2012, och att en av fyra kvinnor drabbades av komplikationer som hög feber, blodförgiftning, chock och organsvikt.

Studien visade också att kvinnor och flickor som söker vård på grund av misslyckade aborter lade en extra börda på Kenyas offentliga hälso- och sjukvårdssystem, vilket innebar ökade kostnader med ytterligare motsvarande fem miljoner dollar.

– Allt det vi ser här i Kenya kommer de att se i USA, säger Nelly Munyasia, chef för Reproductive Health Network i Kenya.

Fängslad för missfall
I El Salvador, där abort har varit ett brott sedan 1998 under alla omständigheter­,  även i fall av våldtäkt, incest, missbildningar av fostret eller när kvinnans hälsa är i fara – har mängder av kvinnor skickats i fängelse på grund av anklagelser om abort.

Läs också: Abortförbudet visar på hatet mot kvinnor

År 2008 var Cinthia Rodriguez gravid i åttonde månaden när hon åkte till sjukhuset för att söka akut vård efter att hon hade fått en dödfödsel. Istället blev hon fjättrad vid sjukhussängen, arresterad, dömd för grovt mord och dömd till 30 års fängelse.

– Du sörjer för förlusten av ditt barn och när du sedan anklagas för ett brott som du inte begått är det verkligen svårt, säger Rodriguez och tillägger att hon kallades för ”barnamördare” och blev fysiskt angripen av andra fångar. Hon släpptes först efter att ha suttit fängslad i nästan 11 år.

Fem andra latinamerikanska länder har också totalförbud mot abort, men El Salvador sticker ut genom sina fällande domar och hårda fängelsestraff.

Under de senaste två decennierna har mer än 180 kvinnor fängslats för abortrelaterade brott, enligt den ideella organisationen Citizen Group for the Decriminalization of Abortion.

– Abort bör inte kriminaliseras. Varje kvinna känner till sin egen situation och sanningen om vad de har gått igenom fortsätter Cinthia Rodriguez.

Kampanjarbetarna säger att politik som förbjuder eller begränsar tillgången till abort också har lett till att många tonårsflickor tvingas hoppa av skolan på grund av oplanerade graviditeter. I länder som Tanzania och Sierra Leone har gravida flickor och unga mödrar tidigare till och med förbjudits att gå i skolan. Denna politik, som inte bara främjar stigmatisering och skam utan också leder till trakasserier och diskriminering, leder också till att ökat förtryck av andra utsatta grupper. 

I många länder är kliniker för sexuell och reproduktiv hälsa samt kvinnorättsaktivister måltavlor för högergrupper, allmänheten och till och med myndigheterna.

I Polen, där abort endast är tillåtet i fall av våldtäkt, incest och hot mot kvinnans liv, möter aborträttsaktivister också hot, förföljelse och fängelsestraff på upp till tre år.

Marta Lempart, en 43-årig advokat och ledare för Strajk Kobiet (Kvinnornas strejk) – en rörelse som motsätter sig strängare abortrestriktioner säger att hennes aktioner i protest mot Polens abortlag hade kostat henne mycket pengar.

– Jag var tvungen att lämna mitt hem eftersom min adress offentliggjordes och det gjordes minst ett mordförsök på mig, berättar Marta Lempart som diagnostiserats med posttraumatiskt stressyndrom till följd den förföljelse hon utsatts för.

Nita Bhalla
Anastasia Moloney

Thomson Reuters Foundation

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.