Historisk dom: Abortlagen i El Salvador fördöms


Kampanjaffisch till stöd för Manuela

I en banbrytande dom fördömer den interamerikanska domstolen El Salvador för att den kriminaliserar abort och de dödsfall bland kvinnor som detta leder till.

– Det här är historiskt! Den interamerikanska domstolen fördömer El Salvador för den rättslösa behandling Manuela utsattes efter att hon fått missfall, säger Sara Gross, aktivist för rätten till abort i El Salvador.

I oktober intervjuade Global Bar Magazine Sara Gross i El Salvadors huvudstad.

– Alltjämt är det ett brott att vara kvinna här i El Salvador – alltjämt så har vi en av de hårdaste och allra mest orättvisa abortlagarna i världen. Vi har hela tiden fall med kvinnor som förs från sjukhuset till fängelset, kvinnor som genomlevt en spontan abort, men som när de kommer till sjukhuset för att få hjälp, blir i stället anmälda för brott, sa Sara Gross bland annat i intervjun.

Sara Garcia Gross. Foto: David Isaksson.

Manuela Mendez de Castros är en av de många unga kvinnor som drabbats av El Salvadors abortlagar som totalt förbjuder abort och som godtyckligt fängslar kvinnor. Det var efter ett missfall 2008 som Manuel dömdes till 30 års fängelse för mord. Två år senare dog hon i fängelset sedan hon inte fått adekvat vård för sin cancer.

Döms till skadestånd
Domstolen beordrar El Salvador att vidta åtgärder för att förbjuda kriminalisering av kvinnor på grund av misstanke om att de framkallat missfall. Bland annat måste lagstiftningen kring läkarsekretess ändras, så att kvinnor inte riskerar att anges till myndigheterna när de söker vård. Enligt domen måste också El Salvador i framtiden se till att kvinnor garanteras tillgång till hälsovård när de söker hjälp för komplikationer i samband med graviditet. El Salvador döms också att betala skadestånd till Manuelas familj.

– Äntligen kan Manuelas familj få lite upprättelse, liksom alla de kvinnor som drabbats av dessa kvinnofientliga lagar, säger Montserrat Deu Pons, regionchef i Centralamerika för organisationen IM i en kommentar.

Ett annat land i Latinamerika som har liknande abortlagar är Nicaragua och även där får domstolens utslag betydelse. Samtidigt är de stränga abortlagarna på väg at förändras i flera länder i Latinamerika sedan både Mexiko och Argentina röstat för att göra abort lagligt. Det talas om en grön våg i Latinamerika, något vi berättat om bland annat här.

Domstolens beslut tillämpas även i Latinamerika och Karibien, vilket gör att utslaget kan få betydelse i bland annat Honduras och Nicaragua där det också råder totalförbud för abort.

Här kan du läsa domen i dess helhet (spanska).

Redaktionen

Läs vidare

Lyssna på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.