El Salvador: ”Abortlagarna visar på hatet mot kvinnor”


Sara Garcia Gross. Foto: David Isaksson

– Alltjämt är det ett brott att vara kvinna här i El Salvador – alltjämt så har vi en av de hårdaste och allra mest orättvisa abortlagar i världen. Vi har hela tiden fall med kvinnor som förs från sjukhuset till fängelset, kvinnor som genomlevt en spontan abort, men som när de kommer till sjukhuset för att få hjälp, blir i stället anmälda för brott. Det säger Sara Garcia Gross, salvadoransk aktivist för rätten till abort som också intervjuas i avsnitt 86 av Global Podd.

2011 dömdes Maria Teresa Rivera till 40 års fängelse för mord sedan hon fått ett missfall. Efter fyra och ett halvt år släpptes hon fri efter en internationell kampanj och fick därefter politiska asyl i Sverige – den första flyktingen någonsin som fått asyl efter att ha suttit fängslad, anklagad för abort.

Sara Garcia Gross var den som följde med Maria Teresa Rivera till Sverige och idag fortsätter hon att kämpa mot El Salvadors hårda abortlagar som i princip innebär att all abort är förbjuden, även i de fall då moderns liv hotas till följd av graviditeten.

– Idag sitter ett 20-tal kvinnor fängslade till följd av abortlagarna. Det handlar alltså inte om ett enstaka fall, utan om en systematisk förföljelse som i flera fall lett till att kvinnor avlidit. Inte minst av det skälet driver vi flera fall inför den interamerikanska domstolen då vi menar att det kvinnorna utsätts för är systematiska brott mot sina rättigheter, säger Sara Garcia Gross.

Stoppades av polis
Den 28:e september, dagen för avkriminalisering av abort i Latinamerika, presenterade flera salvadoranska organisationer ett på mångas sätt försiktigt lagförslag inför kongressen – det som i El Salvador kallas Beatrice-reformen efter en av de avlidna kvinnorna. Förslaget innebar att abort ska legaliseras i vissa särskilda fall av sexuellt våld och för att rädda moderns liv i de fall då graviditeten innebar en omedelbar fara för henne:

– Men när vi försökte presentera förslaget möttes vi av polis som stoppade oss. Och president Bukele som innan han valdes hade ett annat språk, har nu helt slutit upp bakom de konservativa krafterna. Bukele sänder ett tydligt och negativt budskap att han leder ett land som starkt motsätter sig kvinnors rättigheter. Vi kvinnor fortsätter att vara andra klassens medborgare, konstaterar Sara Garcia Gross.

Men hur kommer det sig att stora grupper i länder som El Salvador kan prata sig varma för livet innan det är fött, men sen totalt strunta i den unga mamman, eller för den del barnet när det väl är fött?

– Ja, det visar verkligen på dubbelmoralen hos de som säger sig vara ”för livet”. Det visar tydligt på att de inte bryr sig om barnet när det väl fötts. Vi har utsatts för hårda attacker från dessa grupper. De som står utanför vårt kontor med sina radband och som säger att vi uppmanar till brottslighet. För dem är det aldrig tal om något värdigt liv, utan om livet utifrån ett abstrakt perspektiv. De pratar om ”barnet”, men vad händer med de barn – ofta väldigt unga flickor – som drabbade av sexuellt våld utsätts för en tortyrliknande situation under sin graviditet? Dessa människor står för en ideolog som bärs fram av ett hat mot kvinnor, de hatar kvinnor när de inte bara accepterar att fylla en funktion utan också kräver sina rättigheter. Det handlar också om en total brist på empati. 

Dessutom, fortsätter Sara Garcia Gross så finns det andra saker som den katolska kyrkans ledning verkligen borde ta tag i – som de grova sexuella övergreppen som präster runt om i världen begått – i stället för att försöka kontrollera kvinnors kroppar.

– De som är emot rätten till abort är också för att kvinnor ska riskera att dö i illegala aborter och att flickor i tioårsåldern tvingas genomgå graviditeter efter att de våldtagits och de är för att kvinnor fängslas. Och detta borde väl om något vara ett budskap som helt går emot det kristna kärleksbudskapet.

Protester i El Salvadors huvudstaden den 15/9 2021. Foto: Shutterstock.

Det har inte hänt mycket positivt i El Salvador sedan Maria Teresa Rivera fick politisk asyl i Sverige, men i övriga delar av Latinamerika börjar det röra på sig. Det som kallas för en grön våg har lett till att Argentina fattat beslut om att abort ska bli lagligt och i Mexiko kom en domstol också nyligen med ett utlåtande som också innebär detta, något vi berättar om i Global Podd avsnitt 81.

– Den gröna vågen har nått hela Latinamerika och den inger hopp också för oss här i El Salvador. Den visar på hur våra samhällen är på väg att förändras något vi såg när människor gav sig ut på gatorna och protesterade den femtonde och sedan den 28e september.. Men det har varit en lång process som krävt många år.

David Isaksson

Lyssna på Sara Garcia Gross i Global Podd

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.