Global Podd 86. Möt världens coolaste diktator 


Världen "coolaste diktator" med fru. Foto: David Isaksson.

På Twitter kallar sig själv för El Dictador mas cool del mundo mundial – världens coolaste diktator. I den coola diktatorns El Salvador kan du ta ut Bitcoin ur bankomater, samtidigt som oberoende journalister utsätts för hatkampanjer och våldtagna tioåringar riskerar att dö, eftersom abort är totalförbjudet.

Vad är det som driver Nayib Bukele? Hur kommer det sig att han helt kunde krossa landets politiska system, och varför är någon som vill framstå som så trendig och modern motståndare till alla former av abort, också när mammans liv riskeras?

El Salvadors president Nayib Bukele kom till makten genom fria val 2019. Sedan dess har hans parti fått egen majoritet i parlamentet och nu arbetar han för att – precis som i Ungern och Polen –  systematiskt montera ned demokratin, pressfriheten och de mänskliga rättigheterna. Samtidigt har han infört Bitcoin som officiell valuta och gett alla medborgare en digital plånbok med bitcoin för motsvarande 30 dollar.

Men allt går inte den coola diktatorns väg i landet El Salvador. Till det Bukele hatar mest av allt hör oberoende medier – och orädda kvinnoaktivister som kämpar mot en världens hårdaste abortlagar. I Avsnitt 86 av Global Podd möter du två av dem: abortaktivisten Sara Garcia Gross och den grävande journalisten Nelson Garuda.

Dessutom: Domaren i Libanon som utmanar makten och varför är det (nästan) bara vita kvinnor som chefar på Sida?

Medverkande:

  • Sara Garcia Gross, feministisk aktivist i El Salvador.
  • Nelson Rauda, reporter på den digitala tidningen El Faro.

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här

Här kan du läsa hela intervjun med Sara Garcia Gross.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.