Global Podd 81: Grön våg i Mexiko. Och varför tar militären makten i Västafrika?


Domarna som tog det historiska beslutet. Fotomontage: Mexikanska aktivister.

I Mexiko jublar människor över att abort inte längre kommer att betraktas som ett brott. I Västafrika har ytterligare en militärkupp genomförts – denna gång i Guinea-Konakry. Och vi undrar – sker militärens maktövertagande med Frankrikes goda minne?

I Mexiko har högsta domstolen beslutat att abort inte längre är ett brott. Beslutet är kulmen på en lång kamp som kvinnor fört i hela Latinamerika och och nu jublar många i Mexiko. Det började i Argentina med den nya lagen och nu sveper det som kallas marea verde – den gröna vågen – över Latinamerika. 

I Västafrika har en ny militärkupp precis ägt rum. Den här gången sker den i Guinea-Konakry, ett land okänt för de flesta svenskar. Men varför sker det så många kupper i just Västafrika och vilken roll spelar Frankrike? Eller är det bara en slump att även den senaste kuppgeneralen har en bakgrund i Främlingslegionen?

Dessutom: Myanmar, Tunisien, Nicaragua och Afghanistan.

Du hör:

  • Rebeca Moreno, katolik och kvinnorättsaktivist från Mexiko.
  • Sten Hagberg, Professor i kulturantropologi och föreståndare Forum för Afrikastudier, Uppsala universitet. 

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här

Lyssna på Libsyn här

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.