Global Podd 81: Grön våg i Mexiko. Och varför tar militären makten i Västafrika?


Domarna som tog det historiska beslutet. Fotomontage: Mexikanska aktivister.

I Mexiko jublar människor över att abort inte längre kommer att betraktas som ett brott. I Västafrika har ytterligare en militärkupp genomförts – denna gång i Guinea-Konakry. Och vi undrar – sker militärens maktövertagande med Frankrikes goda minne?

I Mexiko har högsta domstolen beslutat att abort inte längre är ett brott. Beslutet är kulmen på en lång kamp som kvinnor fört i hela Latinamerika och och nu jublar många i Mexiko. Det började i Argentina med den nya lagen och nu sveper det som kallas marea verde – den gröna vågen – över Latinamerika. 

I Västafrika har en ny militärkupp precis ägt rum. Den här gången sker den i Guinea-Konakry, ett land okänt för de flesta svenskar. Men varför sker det så många kupper i just Västafrika och vilken roll spelar Frankrike? Eller är det bara en slump att även den senaste kuppgeneralen har en bakgrund i Främlingslegionen?

Dessutom: Myanmar, Tunisien, Nicaragua och Afghanistan.

Du hör:

  • Rebeca Moreno, katolik och kvinnorättsaktivist från Mexiko.
  • Sten Hagberg, Professor i kulturantropologi och föreståndare Forum för Afrikastudier, Uppsala universitet. 

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här

Lyssna på Libsyn här

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.