Argentina: Historisk abortseger för Latinamerika


Mariela Belski, generalsekreterare för Amnesty International Argentina, hyllar segern

När den argentinska senaten den 30 december gav kvinnor rätt att bestämma över sina kroppar visste jublet på gatorna inga gränser.
Det här kommer ha stor betydelse för Latinamerika, säger Mariela Belski, generalsekreterare för Amnesty International Argentina.

Tusentals kvinnor iklädda gröna scarfs, munskydd eller huvudbonader – för att visa sitt stöd för fri abort – fick efter en tolv timmar lång debatt, den 30 december 2020, det besked de så länge väntat på: Ingen man, religion eller politiker har längre rätt att bestämma över deras kroppar.

Med 38 röster för, 29 emot och en nerlagd röst, godkände den argentinska senaten lagförslaget från president Alberto Fernández. Abort blir därmed lagligt till den 14:e veckan. Lagen innebär att kliniker också måste erbjuda kvinnor abort –  även om läkaren hänvisar till sin religion och samvetsklausuler.

Tidigare var abort endast tillåtet vid våldtäkt, eller om kvinnans liv var i fara. Men inte ens då var abort alltid en möjlighet. 2019 upprördes människor i Argentina när en elvaårig flicka, våldtagits av en 65 år gammal släkting. Hon nekades abort och skulle tvingas föda barnet, fastän flickan ville att läkare skulle ”ta bort det som den gamla mannen satte in i henne”. Ett kejsarsnitt genomfördes senare, men barnet överlevde inte.

Den strikta abortlagen har lett till svåra konsekvenser för landets kvinnor. 2018 dog 35 kvinnor i sviterna av osäkra aborter enligt hälsoministeriet. Två år tidigare rapporterades att 39 000 kvinnor och flickor vårdats för konsekvenser av osäkra aborter och missfall. Inför lagstiftarnas sista omröstning läste en kvinnlig senator upp drabbade kvinnors namn i ett känslomässigt tal, och många politiker grät.

En lång kamp
Under åratal har den argentinska kvinnorörelsen försökt ändra landet strikta abortlag. På ett möte för kvinnoorganisationer 2003 antogs en nationell färdplan för kvinnors rätt till abort och 2007 lades det första förslaget fram till kongressen, men den gången nådde det bara till en parlamentarisk kommission. 2018 lades ett förslag fram i senaten, som då röstade nej.

Men den här gången vändes det till en seger:
– Det här är resultatet av en kulturell kamp som pågått i åratal. Kvinnorörelsen har skapat allianser med organisationer för mänskliga rättigheter, tongivande kulturpersonligheter, akademiska institutioner, media och unga, säger Mariela Belski, generalsekreterare för Amnesty International Argentina.

Det sexuella våldet är också ett stort problem i landet. Två brutala mord på en 14-åring och en 16-åring 2015 ledde till massiva protester och en nationell kampanj, Ni una menos, för att få stopp på könsbaserat våld och kampanjen spred sig till omkringliggande regioner. 2017 exploderade #Metoo-rörelsen i många länder, så även i Argentina – och den stöddes av tiotusentals.

Presidenten Fernández har öppet tagit ställning för rätten till abort och som president tog han de nödvändiga steg som krävdes för att en lag skulle kunna genomföras.

– Fram till dess har vi varit tvungna att bemöta olika religiösa grupper, politiska partier och andra aktörer, säger Mariela Belski.

Den katolska kyrka har en stark roll i landet och i takt med att landet fått allt mer jämställda lagar vad gäller äktenskapet har den katolska kyrkan tappat sin makt, samtidigt som evangeliska kyrkor vuxit sig allt starkare i Argentina.
– Men de är inte lika starkt här som i Brasilien eller USA, konstaterar Mariela Belski.

New York Times skriver också att allt fler unga i Argentina ser sig som sekulära. Den katolska kyrkan har under en längre tid också kommit att förknippas med skandaler och sexuella övergrepp.

Inför en omröstning väntade kvinnor med gröna galgar och ett tydligt budskap till politikerna; säg Adíos till galgarna nu! Foto: Amnesty international Argentina.

Inför senatens omröstning om abort 2018 tog Amnesty tog fram en slogan med orden Adios to hangers!, (Farväl till galgar) som med neonfärgade gröna galgar fick symbolisera de tillhyggen som kvinnor desperat, genom historien, använt för att försöka avsluta en oönskad graviditet; desperata lösning som ibland lett till svåra komplikationer, eller till att kvinnorna själva förblött. Den gröna galgen har nu blivit en stark symbol som sprider sig på TikTok och bortom Amnestys nätverk, berättar Mariela Bielski.
– För oss är abortlagen en viktig milstolpe och en seger efter många års kamp, säger hon.

Ylva Bergman

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.