Allt fler flyktingar drunknar


Flytvästar från flyktingar, konstinstallation vid Venedigbiennalen. Foto: David Isaksson

FN:s flyktingorgan UNHCR uppger att mer än 3 000 människor dog till sjöss när de försökte nå Europa 2021. Det är nästan dubbelt så många som året dessförinnan, då 1 776 personer försvann. De stängda gränserna i pandemins fotspår uppges ha tvingat många desperata människor att vända sig till smugglare för att ta sig till Europa. 

Den 29:e april presenterade UNHCR en färsk rapport som visar att 3077 människor drunknat eller försvunnit under 2021 när de försökt ta sig till Europa över Medelhavet eller Atlanten. UNHCR:s talesperson Shabia Mantoo uppger att många av de båtar människor försökt ta sig över i, antingen varit överlastade eller sjöodugliga uppblåsbara båtar. Vissa av båtarna uppges ha kantrat, andra tömts på luft. Fler av dem ska ha drivit ur kurs eller försvunnit på annat sätt på Atlanten, under den långa vägen till Kanarieöarna från Afrikas västkust. Totalt har ytterligare 478 människor dött eller försvunnit till sjöss sedan början av året, konstaterar UNHCR.

Ännu fler dödas på land
Landsvägarna fram till den afrikanska kusten kan ha dödat ännu fler då de reser genom Saharaöknen och avlägsna gränsområden. Platser där de bland annat riskerar att kidnappas eller utsättas för sexuellt våld. 

I rapporten varnar FN:s flyktingorgan också för att fortsatt ekonomisk instabilitet, klimatförändringar och konflikter kan komma att öka migrationen. Då fler människor kan förväntas befinna sig på flykt, utan säkra vägar in i Europa, bedömer UNHCR att de farliga resorna på jakt efter säkerhet och skydd kommer att fortsätta. 

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

FN:s flyktingorgan vädjar därför om reella och säkra resealternativ för att förhindra att fler människor faller offer för osäkra resvägar och farliga människohandlare. De har vänt sig till cirka 25 länder som förbinds genom de land- och sjövägar som används av de människor som söker sig till Europa. UNHCR räknar med att det kommer att kosta 163,5 miljoner amerikanska dollar att hjälpa och skydda individer på flykt. Samtidigt ber de staterna att erbjuda människor på flykt humanitärt stöd som möjliggör för alla att få sina skyddsbehov prövade, oavsett var de befinner sig under resans gång.

Katerin Mendez

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.