Lundin-rättegången: ”Jag såg hur 17 människor dödades”


James Ninrew Dong utanför Stockholms tingsrätt. Foto: Global Bar Magazine
James Ninrew Dong utanför Stockholms tingsrätt. Foto: Global Bar Magazine

– Jag minns hur vi försökte komma undan, men civilbefolkningen var helt skyddslös. Militären och milisen gick in och brände ner allt. Vid en attack såg jag 17 människor dödas. Det berättar James Kuong Ninrew, ett av brottsoffren som vittnat om hur de drabbades av Lundin Oils verksamhet i Sudan.

James Kuong Ninrew är pastor i den presbyterianska kyrkan i Sydsudan och en av dem som på nära håll upplevde övergrepp och våld när Lundin Oil letade olja i Sudan (nuvarande Sydsudan). I början av sommaren 2024 var han i Stockholm för att som en av målsägarna vittna i rättegången mot företrädarna för det dåvarande företaget Lundin Oil.

James, liksom alla målsägandena, är nuer, vilket är den näst största befolkningsgruppen i Sydsudan. De kommer från ett område som ligger väster om Nilen där en av världens största sumpmarker, Sudd, breder ut sig från floden. Nuerna har levt i det området med sina boskap och odlat marken i hundratals år. En del menar att de varit där i mer än tusen år.

I över 20 år har James Kuong Ninrew arbetat för att skipa rättvisa för dem som drabbats av oljekriget där Lundin Oil var verksamt tillsammans med sina partner österrikiska OMV och Petronas från Malaysia. Han var personligen på plats vid flera av de många händelserna som åklagaren beskrivit som brott Lundin medverkat till.

– Vid en attack såg jag 17 människor dödas precis efter att de fått matransoner av FN:s livsmedelsprogram. Det var en attackhelikopter som flög över området där mat delades ut. Från luften sköt de mot civila som sökt sig till området för att få mat. Och en natt dog 18 människor i ett av skydden till följd av bomber som fälldes från Antonovplan, berättar James Kuong Ninrew.

– Det kändes fruktansvärt att inte kunna hjälpa dem som kom till min kyrka för att få skydd men jag kunde inte göra något för att hjälpa dem. Det fanns inget skydd i kyrkan. Vi som kunde flydde till dess att soldaterna och milisen lämnat. När vi kom tillbaka låg det döda kvar på marken. Alla hus och hyddor och kyrkan var nedbrända. Korna var borta och odlingarna förstörda. Det var fruktansvärt, fortsätter James Kuong Ninrew.

När konflikten om oljeutvinningen förvärrades 1998 sökte sig människor från mindre byar in till den större byn Koch, där James sedan 1995 arbetade som pastor. Koch är också namnet på ett område i Unity State där Lundin hittade olja i Sudan 1999. Den och många andra områden i det oljerika området väster om Nilen attackerades och brändes ner ett flertal gånger av regeringen och/eller deras allierade milisgrupper.

Familjemedlemmar dödades

Själv lyckades James, hans fru och de sju barnen fly till Kenya, men många andra familjemedlemmar dödades:

– Sju personer i min familj dödades i attackerna mot samhället Leer, bland annat min syster. Och sju andra nära släktingar dödades i Koch. Vi blev av med boskap och vi fick överge vår jordbruksmark.

Även om det gått 25 år sedan händelsen är den i högsta grad levande bland de som drabbades och många bär på svåra trauman från attacker, flykter, våldtäkter, tvångsrekryteringar och från att ha bevittnat vänner och släktingar som dödades. Själv kan James känna en viss skuld för att han och familjen lyckades fly.

– Jag försökte ge byborna råd om hur de skulle göra och organisera sig för att skydda sig från attackerna. Hur de skulle gräva gropar för att skydda sig från bomber. Men jag kunde inte hjälpa dem. Det var fruktansvärt och det gör ont att minnas, även om det här hände för mer än 25 år sedan, fortsätter han.

Lycklig barndom

Hur var då situationen i regionen innan Lundin Oil anlände? James föddes 1960 i Sudan under den tid då det första befrielsekriget mellan Sudan och befrielserörelsen i söder pågick. Det skulle sedan dröja tills 2011 innan Sydsudan fick sin självständighet.

– Jag började i skolan när jag var tio år gammal. Livet var så bra i början, de åren var de bästa i mitt liv.

James ler stort när han berättar om sin barndom. Det var en tid av lycka, lek och att lära sig sköta boskap och odla. En tid innan jakten på oljan kom och krigen. En tid som inte längre finns och som hans barn aldrig fått uppleva.

– Det första djuret jag fick var en get. Den fick jag när jag var tre år gammal och jag var så stolt. Mjölken och alla avkommor geten fick var mina. Jag följde den vart den gick, såg till den innan jag lade mig och skyndade mig ut till den så fort jag vaknade, berättar James.

Nuer är boskapsskötare och jordbrukare. Som pojke fick James, liksom de andra pojkarna, lära sig att ta hand om djur, valla dem och se till så att de skyddades från vilda djur och andra faror. Efter geten fick James sin första ko när han var tio år gammal. Alla kalvarna som föddes blev hans, samtidigt som barnen turades om att valla boskapen. Och när James började skolan vid tio års ålder tog andra hand om korna under tiden han var i skolan.

– Under regnperioden gjorde vi små spjut som vi använde för att fiska. När du såg en fisk röra sig i vattnet var du tvungen att snabbt sikta framför den för att träffa. Men man fick inte glömma bort korna. Om någon såg ett lejon eller en hyena så skulle vi skrika och slå i marken för att skrämma bort dem, fortsätter James.

När James slutat skolan fick han jobb för Chevron, ett amerikanskt oljebolag som då ägde koncessionen att leta olja i den delstat James kommer från. Men sedan kom kriget och 1983, efter en attack av nuermilis som inte ville att oljan skulle utvinnas valde Chevron att lägga ner arbetet och vänta på fred. Den kom aldrig och 1991 lämnade Chevron Sudan. James förlorade arbetet och mellan 1988 och 1992 studerade han teologi på Evangeliska teologiska seminariet i Kairo. Han prästvigdes 1995 och skickades till Koch för att arbeta där.

Det var där, han upplevde det svenska oljebolagets ankomst. En händelse har särskilt etsat sig fast i hans minne:

– Det var i december 2001. Först kom flygplanen, Antonovplan, som släppte bomber ner mot byn. De som kunde skyndade sig ner i de små skyddshålen vi grävt. Efter bomberna kom en attackhelikopter som sköt mot de som flydde. Efter den kom soldater till fots och fortsatte dödandet. De dödade även kvinnor och barn, berättar James.

En vacker försommardag 2024 stod så James Kuong Ninrew utanför Stockholms tingsrätt. Där inne pågick sedan den femte september 2023 rättegången mot de två företrädarna för dåvarande Lundin Oil (idag heter bolaget Orrön Energy). Snart var det hans tur att som en av målsägandena berätta om det som skedde när Lundin Oil gick in i området med stöd av militär och milis.

Han är tacksam för att kunna vittna i Sverige om den sudanesiska regeringens attacker i det område som Lundin letade olja i vilket låg i inom dåvarande södra Sudan.

– Det här är något vi har väntat på i många år och jag är glad över att äntligen vara här, att vi är i samma rum som Ian Lundin och hans advokater som vi kan se – ansikte mot ansikte, säger han därutanför på trappan.

Idag är alla James barn vuxna, men när de var mindre älskade de att höra historier om hur det var när James var liten. Om hur han tog hand om sina kor, om livet i byn och hur man lärde sig leva under årstidernas växlingar, under regnperioden från maj till oktober och under torkan från november till maj.

Vad tror han då om framtiden, kommer nästa generation av unga nuer att kunna växa upp i fred?

– Jag är hoppfull att vi kan få rättvisa genom rättegången och att det kan avskräcka andra företag från att göra liknande saker i framtiden. Och om vi inte kan få kompensation i rättegången så försöker vi i vårt land. På så sätt kan vi säkra freden i vårt område.

Tomas Nordberg

Bakgrund

Två företrädare för Lundin Oil, Ian Lundin och Alexandre Schneiter, står åtalade för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i Sudan 1999-2003. De misstänks för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan. Åklagarna yrkar också på förverkande från Lundin Energy AB (som företaget bytte namn till år 2018 efter tidigare ha hetat Lundin Petroleum) om ett belopp av cirka 2,4 miljarder kronor. Det innebär att vinsten som företaget erhållit genom brott måste betalas till staten (och den uppräknas enligt inflation).

  

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.