Lundin: Åklagaren Magnus Elving har avlidit


Åklagare Magnus Elving gick bort 23 december 2023. Han var också engagerad i IFK Norrköping. Foto: IFK Norrköping.

Den tidigare polisen och åklagaren Magnus Elving har avlidit. Magnus Elving ledde det första åtalet om folkmordet i Rwanda i Sverige och 2010 inledde han förundersökningen mot det svenska oljebolaget Lundin Petroleum för brott i södra Sudan, en rättegång som kommer att pågå fram till 2026.

Magnus Elving föddes i Norrköping och arbetade som polis i åtta år. Som polis läste han juridik vid sidan av arbetet och efter examen sökte han sig senare till åklagarkammaren. Under sin karriär som åklagare ansvarade han för mål om människohandel, grova narkotikabrott och mord, men även folkrättsbrott som folkmord. Magnus Elving ledde det första åtalet om folkmordet i Rwanda i Sverige.

2010 inleddes en förundersökning kring misstänkta krigsbrott i konflikten i södra Sudan vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Magnus Elving var åklagaren som tog emot en polisanmälan om brott 2010 och som samma sommar beslutade att en förundersökning skulle inledas. Han ledde sedan utredningen fram till 2017 då han lämnade över uppdraget på grund av sjukskrivning. Ny förundersökningsledare blev Henrik Attorps, som sedan tidigare var en av flera åklagare i utredningen.

– Det är mycket sorgligt att Magnus Elving har gått bort. När vi pratades vid i december nämnde han att han var bestört över domstolens beslut att skilja brottsoffrens krav på kompensation från rättssaken. En av anledningarna till att Magnus Elving tog upp fallet mot Lundin var att han förstått hur de som bodde i området i Sudan drabbats av oljeverksamheten och att deras rätt till kompensation borde prövas, säger Percy Bratt, advokat och målsägandebiträde i Lundin-målet.

I början av 2010, vid den tidpunkt då Magnus Elving arbetade med en utredning om folkrättsbrott i Rwanda, lämnade advokaten Sten de Geer in en stämningsansökan mot Lundin tillsammans med kopia av en den svenska journalisten Kerstin Lundells bok ”Affärer i blod och olja”.

Bok ledde till åtal

Men boken i sig räckte inte för att en förundersökning skulle påbörjas. Nätverket European Coalition on Oil in Sudan (ECOS) planerade att publicera rapporten ”Unpaid Debt” den 10 juni 2010. I den hävdas att oljebolagen i Lundins oljefält kan ha medverkat till krigsbrott och den går igenom händelser och möjliga brott i detalj. Åklagare Magnus Elving kontrollerade källorna i rapporten och beslutade senare samma månad att inleda en förundersökning. Lundin Oil anklagades för att ha hjälpt regimen i Sudan att tvinga bort lokalbefolkningen för att underlätta oljeprospektering i oljeblocket 5A i dåvarande södra Sudan.

Utredningen skulle komma att pågå fram till att åtal väcktes 2021. Hösten 2017 lämnade Lundins advokater in en polisanmälan mot Magnus Elving. De krävde att Magnus Elving och Henrik Attorps skulle petas från fallet på grund av påstådda brott mot offentlighets- och sekretesslagen. Advokaterna ansåg att Magnus Elving hade lämnat ut delar av förundersökningen till målsägandebiträden på felaktiga grunder och att han var jävig. Ärendet prövades av riksåklagaren som i februari 2018 friade Elving från samtliga anklagelser.

Lämnade efter sjukdom

Magnus Elving arbetade vidare som extra åklagare efter sin pension. 2021 tvingades han lämna fallet helt på grund av sjukdom. I en intervju med DN beskriver han sina känslor när han fick beslutet:

– Jag blev besviken och arg, faktiskt. Jag hade jobbat med det länge och var väl insatt i fallet, självklart ville jag ro i land det jag en gång hade sjösatt.

Men han sa också i DN-intervjun att han har stor tillit till sina efterträdare. Den elfte november samma år beslutades att åtal skulle väckas mot Lundin Oil och företagets företrädare Alexandre Schneiter och Ian Lundin. Magnus Elving kommenterade beslutet:

– Förundersökningen är den i särklass mest komplexa och hetaste utredning jag drivit under mina 36 år som åklagare, kanske en av de svåraste och internationellt sett mest uppmärksammade någonsin i Sverige. Jag är glad att mina efterträdare nu hunnit sätta sig in i det omfattande materialet och äntligen kommit fram till ett åtal.

Magnus Elvings personliga engagemang för att skipa rättvisa för offren i Block 5A var tydligt, vilket bland annat framgår av det faktum att han memorerade stora delar av förundersökningen. Lisa Röstlund skriver i DN:

Mycket i den 80 000 sidor långa förundersökningen – ja, han har läst allt, säger han – finns i honom. Detaljer om datum, viktiga namn, platser, rapporter och dokument, anger han exakt, ur minnet.

Magnus Elving blev 71 år. Hans bok om målet stoppades 2023 då den skulle kunna försvåra utredningen. Magnus Elving uttryckte också en rädsla för att bli stämd av Lundins advokater. Tanken var att boken skulle komma ut dagen efter att rättsprocessen avslutats. Boken handlar om hans karriär som polis och åklagare och om hans utredning om vad som hände i Block 5A i Sudan där bolagen var verksamma. Magnus Elvings arbete med det första svenska fallet om folkmordet i Rwanda beskrivs också.

Magnus Elving var verksam i fotbollsklubben i IFK Norrköping från 1960-talet ända till slutet av hans liv. De sista åren var han värdegrundsansvarig i klubbens akademi som rankas som Sveriges fjärde bästa. I samband med sin bortgång hyllades han av klubben.

Tomas Nordberg

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.