Lundin-rättegången: Det här är åklagarnas bevisning


Ian Lundin har ett stort team försvarare. Foto: Kajsa Sörman

Människorna i området i Sydsudan levde ett relativt tryggt liv innan Lundin-bolaget började leta efter olja. Företagets interna rapporter visar att ledningen visste att deras verksamhet bidrog till att stridigheterna tilltog. Det är något av det som åklagarna i Lundin-rättegången försökt bevisa under rättegångens första fas.

Under två månader har åklagarteamet steg för steg presenterat sin sakframställan och lagt fram materialet som de menar bevisar att de två misstänkta gärningsmännen medverkat till grovt folkrättsbrott i Sydsudan 1997-2003. Rättegången i Stockholms tingsrätt är historisk och kommer att pågå fram till 2026. 

– Åklagarna har gjort en gedigen insats med den mycket omfattande förundersökningen och sakligt presenterat sin bevisning, säger Mikael Ekman, jurist på Civil Rights Defenders.

Nu går rättegången mot Ian Lundin och Alex Schneiter, båda tidigare chefer för bolaget känt som Lundin Oil, in i ett nytt skede. 

Åklagarnas bevismaterial

Bevisningen bygger på interna säkerhetsrapporter och mötesprotokoll, kommunikation med regimen i Sudan, nyhetsrapportering samt rapporter från människorättsorganisationer och FN.

Åklagarteamet, under ledning av Henrik Attorps, har med hjälp av materialet försökt lägga ett pussel för att bevisa följande:

  1. Området för Lundins verksamhet, Block 5A, var en plats där människor levde i relativ trygghet innan Lundinbolaget kom dit 1997. 
  2. Oljebolaget har i sina interna rapporter dokumenterat hur säkerhetssituationen förvärras över tid. Ledningen har alltså varit medveten om utvecklingen. I den interna rapporteringen nämns också oljebolagens närvaro som en bidragande faktor till den försämrade säkerhetssituationen. 
  3. Genom att lyfta brev och annan kommunikation med företrädare för Sudan vill åklagarna bevisa att oljebolaget har krävt att den sudanesiska regimen ska agera militärt för att garantera säkerheten för företaget. 
  4. Genom nyhetsrapportering och rapporter från människorättsorganisationer vill åklagaren visa att ledarna för oljebolaget måste ha varit medvetna om den sudanesiska regimens urskillningslösa våld mot civila. 

Sammantaget menar åklagarna att de åtalade borde ha förstått att deras krav på Sudans ledning att agera skulle leda till offensiva militära operationer och anfall mot civila och att deras likgiltighet inför detta faktum gör dem medskyldiga till krigsbrott.

Stundtals förvirring i rätten

Försvaret har tagit varje tillfälle i akt att ifrågasätta detaljer i åklagarsidans sakframställan och rättens ordförande Tomas Zander har vid flera tillfällen fått be försvaret att sluta ifrågasätta åklagarna och vänta på sin tur. 

Även åklagarsidan har tillrättavisats av Tomas Zander som vid tillfällen tyckt att det varit svårt för rätten att hänga med i bevisningen som inte presenterats kronologiskt utan tematiskt. Detta har gett upphov till viss förvirring när åklagarna förflyttat sig fram och tillbaka i tiden. 

Nu kommer offrens (målsägandenas) försvarare Percy Bratt och Thomas Bodström ha varsin dag för sakframställning (9/11 och 14/11) innan det är dags för Ian Lundins försvar att ta över scenen. 

De första vittnena kommer att höras i maj 2024 och dom i målet beräknas falla 2026.

– Bevisningen är mycket omfattande, det är domstolen som i slutändan får avgöra hur trovärdig den är, fortsätter Mikael Ekman på Civil Rights Defenders.

Redaktionen

Bakgrund: Krigsbrotten i Sudan 1997-2003

Lundinbolagen ingick ett avtal med Sudans regering i februari 1997 om att leta efter, och utvinna olja i det som kommit att kallas Block 5A, ett område på cirka 30 000 kvadratkilometer i Unity State i södra Sudan som då inte var ett eget land, utan en del av Sudan. Regeringen i Sudan skulle få del av oljeinkomsterna. Samtidigt var Sudan sedan flera år plågat av inbördeskrig och människorättsgrupper menar att oljeexploateringen förvärrade situationen.

I maj 1999 inledde den sudanesiska regeringen genom militären och regim allierade milisgrupper offensiva militära operationer i och nära Block 5A i syfte att ta kontroll över områden för oljeprospektering så Lundinbolagen skulle kunna verka där. I juni 2003 sålde Lundinbolagen sina rättigheter i Block 5A.

Under tiden 1997-2003 dödades 12 000 människor och 160 000 personer fördrevs från Block 5A.

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.