Allt fler biståndsarbetare dödas. Nu publicerar vi var och varför


Att hjälpa människor överleva krig, övergrepp och katastrofer är inget brott. Ändå dödas allt fler biståndsarbetare – och allra värst utsatta är de som arbetar för att rädda människoliv i Gaza. Därför börjar vi nu publicera data från Aid Workers Security Database om våld och övergrepp mot världens biståndsarbetare.

Hittills har över 200 biståndsarbetare dödats enbart i Gaza. De allra flesta arbetade för FN:s flyktingorgan UNRWA, men medarbetare till USAID, Rädda Barnen, Röda Korset och Läkare utan gränser har också dödats. Ändå var det först när Israel dödade sju – västerländska – medarbetare från organisationen World Central Kitchen som världen vaknade upp och krävde att något skulle göras. 

Men trots detta har dödandet inte upphört. Så sent som den 20 april dödade Israel en medarbetare från den palestinska Röda halvmånen (som ingår i den internationella Röda kors- och röda halvmånen-federationen).

Ända sedan vi startade för dryg fyra år sedan har Global Bar Magazine rapporterat om villkoren för de som försöker hjälpa utsatta och drabbade människor världen över, om hur biståndsarbetare i länder som Ukraina, Etiopien och Sudan dödats eller skadats.

I Aid Workers Security Database samlas uppgifter om våld och övergrepp mot världens biståndsarbetare. När detta skrivs har enligt databasen 88 biståndsarbetare dödats under 2024 (varav 70 i Gaza). Du hittar senaste informationen från databasen i kolumnen till höger på vår startsida.

Det är ingen rolig läsning. Men nödvändig. För bakom talet om effektivitet, strategier och budgetfrågor finns människor som riskerar allt – för att lindra och hjälpa andra i nöd.

David Isaksson
Chefredaktör

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.