UD-personal återvänder till ambassaderna


UD i Stockholm. Foto: Wikipedia (cc).

Senaste den 31 augusti räknar UD och Sida med att personalen ska vara tillbaka på ambassaderna.  Det här innebär att också Sida räknar med att en stor del av biståndetsarbetet ska börja rulla ”som vanligt” från och med september. 

– Återbemanningen kan komma att bli svår att genomföra på vissa orter av olika skäl, exempelvis smittspridning, transportmöjligheter och inresebegränsningar. Det är i nuläget svårt att säga vilka länder som det kommer att handla om, skriver UDs presstjänst i en kommentar.

Den 17 juni hävde UD också reseavrådan till tio länder, framför allt turistdestinationer i södra Europa. Samtidigt förlängdes reseavrådan till resten av världen till 31 augusti. 

Däremot så har ännu ingen tidpunkt satt för när Sidas personal återigen ska börja jobba på sina vanliga kontorsplatser eller hur verksamheten i höst kommer att påverkas av pandemin och hur det sammanlagda biståndet kan komma att påverkas från 2021.

Svårt komma till Bolivia

Ett av de länder som nu ska återbemannas är Bolivia där Fredrik Uggla är biståndsråd:
– Jag räknar med att vara tillbaka efter min semester. Utmaningen blir hur vi rent praktiskt ska göra för att  resa när de reguljära flyglinjerna är stängda. Detta är utan tvekan ett dilemma för Sida och det kommer sannolikt att leda till större  diskussioner om hur man ska göra med utposteringar framöver, konstaterar Fredrik Uggla.
På ambassaden i Bolivia började alla hemarbeta i mars och då det fortfarande råder karantän i landet s gör det inte så stort skillnad i dagsläget om man jobba från Sverige eller i Bolivia, även om tidsskillnaden är ett problem. – Det som skulle kunna påverka är när länderna öppnar igen, då är det viktigt att vi har en närvaro, fortsätter Fredrik Uggla.

En annan infekterad fråga där UD kritiserats för att ha agerat långsamt har varit transporter hem för strandade svenskar. UD/utlandsmyndigheterna har hittills bistått omkring 8600 svenskar med att resa hem på ett 400-tal transporter, både kommersiella och med resor som organiserats av Sverige, ibland i samarbete med andra länder.  Men den som nu väljer att ge sig ut till något av de länder där reseavrådan fortfarande råder riskerar att stå helt utan reseskydd om något skulle hända.

Redaktionen

Artikeln har uppdaterats

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.