Säg Hej till en nyfiken fyraåring!


KRÖNIKA. Global Bar Magazine fyller fyra år och som alla nyblivna fyraåringar ställer vi massor med frågor – frågor och granskningar som idag behövs mer än någonsin. Nu behöver vi ditt stöd för att utvecklas vidare, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Detta är en krönika. De åsikter som framförs är författarens egna.

Det har nu gått fyra år sedan pandemin startade. Och det var också då som vi drog i gång Global Bar Magazine. Kring den 20 mars 2020 publicerade vi våra första artiklar och poddar.

Idag är det knappast någon som – vill – komma ihåg hur det var den allra första tiden under corona-pandemin, och det faktum att ingen av oss visste vad som skulle hända: att hela världen stod inför en osäkerhet som var total.

Innan pandemin hade vi gjort regelbundna samtal inom ramen för vår informella, men väletablerade arena Global Bar. Nu blev det tvärstopp. Tvärstopp blev det som bekant också för möjligheten att resa ut i världen på uppdrag av tidningar och organisationer, att träffa människor och göra reportage om vad som hände i världen.

Global Bar Magazine blev vårt alternativ, en terapiform om man så vill. Det visade sig också lätt att få tag på människor runt om i välden via de nya digitala plattformar som vi nu tar för givet: vi var ju alla lika fast. Och (nästan) lika utsatta.

En stor del av våra artiklar och poddar under det första året handlade också om pandemin och dess konsekvenser. Men steg för steg blev också andra mönster tydliga: demokratin var på tillbakagång runt om i världen, situationen när det gäller hälsa och utbildning försämrades kraftigt. Det ryska anfallskriget mot Ukraina 2022 kom som en chock, liksom hösten 2023, kriget i Gaza.

Kritiken hade varit hård mot den tidigare regeringens avräkningar från biståndsbudgeten till flyktingmottagning. När Sverige hösten 2022 fick en ny regering aviserades stora förändringar – inte bara biståndet – utan av Sveriges utrikespolitik i stort. Några månader senare fick också de svenska organisationerna sin möjlighet att med stöd av biståndsmedel informera och sprida kunskap i Sverige.

Bild på glad fyraåring- precis som vi!

Från att ha varit ett ganska sömnigt och teknokratiskt område blev biståndet politik och en tydlig integrerad del av Sveriges säkerhets- och geopolitik. Ett område som fler borde bevaka, vilket jag konstaterade i en debattartikel i Journalisten hösten 2023.

Under 2023 tiden växte behovet av att granska och sprida kunskap om politikens konsekvenser liksom kring den dramatiska utvecklingen i världen i stort. När Sida sedan la ned tidningen OmVärlden var vi på Global Bar Magazine plötsligt ensamma med att bevaka detta viktiga politikområde, som idag när vi släpper nya avslöjanden kring spelet om stödet till civilsamhället.

Sådant förpliktigar. Men det kräver också resurser. Att göra bra journalistik är inte gratis.

Vad kännetecknar en fyraåring?

I den här åldern har barn ofta mycket fantasi. De pratar mycket, ställer många frågor och är nyfikna på andra personer. Barn blir alltmer säkra i sina rörelser och klättrar, balanserar och använder kniv och gaffel. Många gillar att pyssla”, läser jag på 1177 och tänker att det stämmer rätt bra in på oss också.

Frågor kommer vi aldrig sluta att ställa.

Många frågar också hur vi klarar oss och svaret är att vi just med nöd och näppe klarar oss. Arbetet bedrivs i hög utsträckning ideellt där jag själv (till exempel) inte kan ta ut någon lön från tidningen. 

Ni tycker att vi behövs – vi får beröm – och det är roligt!

Men vi behöver också ökad finansiering. Vi behöver fler annonser, fler prenumeranter och olika typer av samarbeten som inte inskränker vår redaktionella integritet, utan som gör det möjligt för oss att fortsätta rapportera och granska.

Målet idag är det samma som för fyra år sedan: att granska och samtidigt ge en annan bild av världen.

För det behöver vi ditt stöd. Hjälp oss ta nästa steg, och nästa. Med ditt stöd kan vi snart bli en riktigt trotsig sexåring!

David Isaksson
Chefredaktör

Att prenumerera kostar 49 kronor i månaden. Är ni fler än tio kan ni teckna en grupp-prenumeration med 50 procent rabatt.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.