Hejdå OmVärlden – vi lovar att fortsätta granska biståndet!


När Sida väljer att lägga ned OmVärlden blir det än viktigare med röster som granskar biståndet. Global Bar Magazine finns kvar – och vi lovar att fortsätta ge en annan bild av världen. Men för att lyckas behöver vi ditt stöd, skriver David Isaksson.

Sida har beslutat att lägga ned tidningen OmVärlden. Från den 1 januari går det inte heller längre att läsa tidigare artiklar. Därmed går en femtio år gammal tradition av en tidning som granskar och informerar om biståndet i graven. OmVärlden har varit unik så till vida att den varit en oberoende tidning som skildrat bistånd och globala frågor på ett läsarvänligt sätt.

Jag medverkade själv i OmVärlden redan på den tid tidningen hetta Sida-rapport vilket borde ha varit någon gång på tidigt 80-tal. Sedan dess har det blivit många reportage och intervjuer i papperstidningen och längre fram i digitala OmVärlden. 

Innan OmVärlden försvinner vill vi tipsa alla som medverkat att göra som jag själv nu gör – kopiera ut dina viktiga artiklar och publicera dem på annat håll. De är viktiga, inte bara som tidsdokument, utan som en del i transparensen kring biståndet. Här i Global Bar Magazine kommer vi också att återpublicera en del av de reportage som jag och mina kollegor genom åren skrivit för OmVärlden.

Vi på Global Bar Magazine fortsätter att granska biståndet. Världen står inte stilla bara för att det blir julhelg och vi kommer att fortsätta med våra dagliga publiceringar.

Idag släpper vi också ett avsnitt av Global Podd där jag intervjuar Sidas nya generaldirektör Jakob Granit om Palestina, partibiståndet, migrationen och andra brännande frågor. Du som är prenumerant kan också läsa en artikel utifrån intervjun här i Global Bar Magazine.

Vi har alltså inga planer på att ge upp. Men för att kunna fortsätta granska biståndet och skildra det som försvinner i det vanliga nyhetsflödet så behöver vi dig som prenumerant. Vi behöver också era annonser – och förstås – tips och idéer för nyheter och granskningar.

Så häng med oss in i 2024 – ett år som kommer att bli oerhört viktigt för Sverige och för den globala utvecklingen i stort.

David Isaksson
Chefredaktör

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.