Global Festival: Hoppfullt om utvecklingen i Amazonas


Samtal om Amazonas.

Trots risken för tipping point sker det positiva saker när det gäller skyddet av Amazonas. Det nyligen avslutade toppmötet mellan länderna i Amazonas är ett viktigt steg framåt samtidigt som företag och länder i Europa faktiskt i hög grad lyssnar till urfolkens krav. Det konstaterade deltagarna i det samtal om Amazonas som hölls under Global Festival.

Medverkande i samtalet:

  • Lennart Kjörling, Brasilienkännare, författare till boken ”Brasilien – vad var det som hände”.
  • Maria Rydlund, sakkunnig tropisk skog, Naturskyddsföreningen.
  • Alex Brekke, Generalsekreterare, Amazon Watch Sverige.

Diskussionen om utvecklingen i Amazonas handlade av naturliga skäl mycket om avskogning i den väldiga regnskogen. Under Lulas förra presidentperiod minskade avverkningen men under det första året ökade den faktiskt.

– Det tog ett tid innan man lyckades ersätta de gamla cheferna med mer radikala chefer, konstaterade Lennart Kjörling, Brasilienkännare, författare till boken ”Brasilien – vad var det som hände”.

– Från urfolkens perspektiv har de alltid blivit utnyttjade i någon form. Nuförtiden handlar det mycket om landytor som man kan ha boskap på, sade Alex Brekke, generalsekreterare, Amazon Watch Sverige. Han efterlyser även konsekvenser för de som bryter mot de internationella avtalen.

Maria Rydlund poängterade att skog är det farligaste ekosystemet att försvara globalt och att Brasilien och Colombia toppar listan över mördade klimataktivister.

– En miljöövervakning värd namnet måste komma tillbaks nu under Lula, sade hon.

Frågan om pensionsfondernas investeringar i miljöskadlig verksamhet i Amazonas också.

– Man kan säga till sin lokala politiker att jag kommer inte rösta på er och ni inte slutar investera våra pensionspengar i verksamheter som skadar andra och som skadar miljön, sa Alex Brekke.

I augusti 2023 hölls ett toppmöte mellan länderna i Amazonas, The Amazon summit. Även om mötet inte ledde till en överenskommelse om stopp för oljeutvinning i Amazonas så var den ett viktigt steg framåt, menade Maria Rydlund.

– Länderna kom överens på klimattoppmötet i Glasgow att avskogningen ska ha upphört år 2030. Men det hade varit bra om en ”deadline” hade stått med i Amazon-toppmötets slutdeklaration, konstaterar Maria Rydlund.

Här kan du se samtalet i dess helhet.

Tomas Nordberg

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.