Den 21–25 augusti är det dags för Global Festival – en serie samtal, diskussioner och mingel i samarbete med organisationer, förlag och andra med ett globalt engagemang. Programmet är klart men uppdateras ännu med nya medverkande. De flesta seminarier kommer också att sändas över nätet. Du hittar länken till livesändningen i respektive programpunkt.

När: 21–25/8
Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)

Hur bokar jag? Bokningslänkar finns under respektive programpunkt.

Global Bar Magazine har tidigare år genomfört flera uppskattade seminarier under namnet Global Bar Talks. Det här året är behovet av att få samtala och diskutera världen utanför Sverige större än på mycket länge – därför drar vi i gång Global Festival!

Under fem dagar i augusti (21–25/8) anordnar vi kvällsdiskussioner, frukostmöten och lunchsamtal. Vi kommer att bjuda in författare med aktuella böcker kring globala frågor liksom forskare, debattörer och andra. Förutom detta blir det mingel och nätverkande.

Programmet är indelat efter olika teman under dagarna, nedan ser du hela programmet.


MÅNDAG 21/8

Irak: 20 år efter Saddam Hussein

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm).
När: 21/8 kl 08.30–10.00.

Anmäl dig här!

Livesändning på Facebook via denna länk

Vi bjuder på frukost.

20 år efter Saddam Husein. Hur har Irak förändrats? Hör Magded Sapan, docent i journalistik vid Salahaddin Universitet i Erbil berätta och se fotoutställningen där kvinnliga fotografer skildrar sitt Irak.

I ett unikt projekt skildrar kvinnliga reportagefotografer från Irak sitt land. Hana Kamal följer Bettys hemliga resa mot att bli kvinna, Marwa Sarkawt porträtterar en pappa som förlorade ett öga, ett öra och ett ben i kampen mot ISIS och Saba Kareem fascineras av palmer.

Fotografi har länge varit en uttrycksform för männen i det irakiska samhället. Det här projektet för samman kvinnliga fotografer för att stärka dem i deras yrke och för att sprida bilder från Irak tagna ur ett kvinnligt perspektiv. 

Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Framing Photojournalism School och svenska Global Reporting, finansierat av Svenska institutet och har tidigare visats i Erbil i Irak. Nu visas den för första gången i Sverige.

Läs mer om utställningen här:

Kort efter det att Saddam Hussein häktats i december 2003 återvände Magded Sapan till irakiska Kurdistan för att sätta upp en institution för media och journalistik. Sedan dess har mycket hänt.

Efter det att USA och Storbritannien anföll Irak 20 mars 2003 föll Saddams regering inom loppet av tre veckor. Saddam hittades gömd i december samma år och dömdes till dödsstraff tre år senare.
Sen dess har Irak först styrts av USA direkt för att därefter styras av en vald regering. Men landet är i stort sett delat i tre, shiamuslimska (stöds av Iran) i östra och södra delarna, sunnimuslimerna i centrala och västra Irak samt kurder i norr. Förutom dessa grupper finns en rad mindre minoriteter.
Vad har hänt sen 2003 och vad kommer att hända de närmaste 20 åren?

Lyssna på Magded Sapan, docent i journalistik vid Salahaddin Universitet i Erbil.

Medverkande:

 • En av fotograferna från utställningen (digitalt).
 • Magded Sapan, docent i journalistik vid Salahaddin Universitet i Erbil.

Samtalsledare: Petter Bolme, projektledare för utställningen.


MÅNDAG 21/8

Bryr sig ingen längre om Palestina?

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm).
När: 21/8 12-13.30
Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Situationen för palestinierna blir allt värre, samtidigt som världens fokus ligger på det som händer i Ukraina. Varför bryr vi oss inte mer? Är idén om en tvåstatslösning nu helt körd?

Palestinska hus rivs. Bilden från Al Tur i östra Jerusalem (2013). Foto: Shutterstock.

Medverkande:

 • Anna Sundström, chef för Palmecentret
 • Johanna Wallin, projektsamordnare på Palestinagrupperna i Sverige och författare som tidigare verkat vid Frihetsteatern i Jenin och som nyligen skrev en krönika som du kan läsa här.
 • Johan Schaar, Associate Senior Fellow vid SIPRI och tidigare ledamot av Expertgruppen för Biståndsanalys (EBA).

MÅNDAG 21/8

“Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord”. Författarsamtal med Stefan Strömberg.

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 21/8 kl 18.00–18.30.

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Har naturen ett egenvärde? Hur behandlar vi de andra djuren, skogarna och haven som ryms på vår vackra planet? Hur är fred och frihet möjligt i en tid av upprustning och kommersialisering? Vad är utveckling och vem avgör det?

Stefan Strömbergs och Nette Wermeld Enströms bok ”Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord”, väjer inte för sammanhangen och de stora framtidsfrågorna.
I författarsamtalet berättar Stefan om tanken med boken, samarbetet och betydelsen av möten.


MÅNDAG 21/8

Engagemanget som gör skillnad!

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 21/8 kl 18.30–19.30.

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Hör de tre senaste årens vinnare av biståndsdebattens mäktigaste i ett samtal om vad som driver dem – och hur också du kan göra skillnad. 

Medverkande: Nuri Kino, Parul Sharma och Martin Uggla.


MONDAY 21/8

Russians in exile and their fight for democracy

Place: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Time: 21/8 kl 19.30–21.00.

Reserve a spot

Live stream on Facebook via this link

One of Vesna’s early protests against the regime’s decisions in Russia. Photo: Vesna.

Despite being banned and having several members and activist jailed, the Russian youth organisation Vesna continues fighting for freedom and democracy.

How do they fight Putin regime with non-violence, what has happened to the jailed activist and what can we in Sweden do to support those who continue the struggle for democracy inside Russia?

Participants:

 • Erik Zhivkoplias, activist from Antikrigskommittén, living in exile in Sweden.
 • Inga Näslund, program officer at Olof Palmecenter, expert on Russia.
 • Carl Gustav Pfeiffer, International secretary, Moderate Youth League.

TISDAG 22/8

Vad händer i Amazonas?

PlatsStudio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 22/8 kl 08.30–09.30.
Vi bjuder på frukost!

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

I dagarna avslutades Amazonas-toppmötet (The Amazon summit) mellan länderna i Amazonas-regionen. I toppmötets slutdeklaration åtog sig regeringarna att inrätta en gemensam polisstyrka för att bekämpa gränsöverskridande miljöbrott och ett tekniskt organ för att ta fram auktoritativa rapporter om vetenskap med anknytning till Amazonas regnskog.

Lyssna på ett rykande aktuellt samtal kring utvecklingen i Amazonas.

Medverkande:

 • Lennart Kjörling, Brasilienkännare, författare till boken ”Brasilien – vad var det som hände”.
 • Maria Rydlund, sakkunnig tropisk skog, Naturskyddsföreningen.
 • Alex Brekke, Generalsekreterare, Amazon Watch Sverige.

TISDAG 22/8

Författarsamtal: Sveriges väg mot Nato

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 22/8 kl 18.00–18.45.

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Vad var det egentligen som hände våren 2022 då Sverige övergav den militära alliansfriheten och ansökte om Nato-medlemskap? Var det ett naturligt steg efter år av allt tätare samarbete, eller ett överilat känslobeslut? Global Festival bjuder in till författarsamtal med Mikael Holmström och Agnes Hellström, båda aktuella med böcker på ämnet.

Mikael Holmström, är Sveriges främste säkerhetspolitiske reporter, sedan 2015 vid Dagens Nyheter. Hans prisbelönade bok ”Den dolda allansen – Sveriges hemliga Nato-förbindelser” är ett standardverk som ingen som vill förstå den svenska dubbelpolitiken under det kalla kriget kan vara utan. Den femte, utökade, upplagan (2023) skildrar också spelet kring Sveriges Nato-ansökan.

Agnes Hellström är författare och journalist som 2016–2022 var ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. ”Fredsfittan – Natobeslutet som förändrade Sverige” utkommer i september och handlar om hennes sista månader som Svenska Freds ordförande våren 2022, då Sveriges socialdemokratiska regering övergav den militära alliansfriheten och ansökte om medlemskap i Nato. Hon har tidigare skrivit romanen ”Ränderna går aldrig ur” och den självbiografiska reportageboken ”Att vara utan att synas”, som granskade Sveriges tre riksinternat.


TISDAG 22/8

Ukraina: Hur kan eldsjälarnas engagemang bidra till långsiktig uppbyggnad?

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 22/8 kl 19.00–21.00.

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Bilder från Direct Ukraines Facebooksida.

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har skapat en våg av engagemang i Sverige som vi inte sett sedan de baltiska staternas frigörelse från Sovjetunionen. Många nya initiativ har vuxit fram och runt om i Sverige görs insamlingar som har stor betydelse i dagens akuta situation.

Men hur för vi vidare de erfarenheter som gjorts? Hur kan dagens aktivister bidra till den långsiktiga uppbyggnaden och hur gör vi för att skapa bättre samarbete och samordning mellan gräsrötter och det bistånd som förmedlas genom stora organisationer och myndigheter?

Medverkande:

 • Lisa Bjurwald, journalist och författare till boken ”Slava Ukraini!: kvinnors motstånd under Rysslands krig”
 • Ludmila Christeseva, konstnär och aktivist, initiativtagare till ”hela Sverige flätar”.
 • Robert Quaak, en av grundarna av organisationen Direct Ukraine.
 • Jörgen Hedman, författare till boken ”Historien om Gammalsvenskby och svenskättlingarna i Ukraina” och aktiv i stödföreningen Svenskbyborna.

ONSDAG 23/8

Lundin, Sydsudan och rättegången

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 23/8 kl 08.30–10.00.

Vi bjuder på frukost!

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Sydsudan (dåvarande Sudan), 2002. En ung man med skador efter striderna. Foto: Sven Torfinn.

Den 5 september startar rättegången mot Ian Lundin och Alexandre Schneiter, chefer för dåvarande Lundin Oil AB, för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i Sudan 1999–2003. Rättegången är unik i sitt slag och förväntas få stor betydelse för hur folkrättsbrott kommer att hanteras i framtiden.

Medverkande: Petter Bolme, som under femton års tid följt processen som nu leder fram till rättegången berättar om vad som hänt och vad vi kan förvänta oss av den juridiska processen.


ONSDAG 23/8

Stormvarning från Kina. Författarsamtal med Gunnar Lindstedt

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 23/8 kl 17.30–18.00.

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Gunnar Lindstedt har följt den politiska utvecklingen i Kina och Ryssland i över femtio år, först som ung, idealistisk maoist, senare som kritisk ekonomireporter och författare. När hans dotter med familj 2017 flyttade till Kina beslutade sig Gunnar för att följa med och lämna en lägesrapport om Kina idag.


WEDNESDAY 23/8

How do we stop female genital mutilation (FGM)?

Place: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Time: 23/8 kl 18.00-18.30.

Boka din plats här

Live streaming on Facebook via this link

According to the Swedish National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen) there are 68,000 women living in Sweden who have been subjected to FGM and up to 23,000 women are at risk.

How do we stop female genital mutilation? For over 30 years, ActionAid has been working to prevent and stop the practice of FGM in several countries in Africa. Since 2016, the organisation also works actively with this issue in Sweden. The work in Sweden is based on providing support and advice to girls and women living here who have been or are at risk of being subjected to FGM. The work also includes training healthcare professionals who come into contact with these girls and women in various ways. 

Listen to Aurégan Le Gal who coordinates ActionAid’s work against FGM in Sweden.


WEDNESDAY 23/8

Making Global Health relevant in times of war and climate challenges

Place: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Time: 23/8 kl 18.30-20.00.

Reserve a spot

Live streaming on Facebook via this link

Foto: Shutterstock.

With enormous needs due to the war in Ukraine, climate change affecting countries around the world and budget cuts –  do we need to rethink our global engagement for people’s health? How has the landscape for investing in people’s health has changed over time and what the future might look like. What are the experiences from the fight against HIV, TB and Malaria – and what do we need to do now? 

About 20 years ago, the Global Fund started with Sweden as one of the founder. Why was this major initiative possible then and what has happened since and how do we meet the global health challenges of today and in the future? 

Participants:

 • Dianne Stewart. Deputy-Director, External Relations and Communications Division and Head, Donor Relations Department at The Global Fund.
 • Anders Nordström. Ambassador for Global Health at Ministry for Foreign Affairs of Sweden, 20 years ago, the first  interim Executive Director for the Global Fund.
 • Pieter-Jan van Eggermont, Humanitarian Advisor Médecins Sans Frontières Sweden.

TORSDAG 24/8

Hur bygger vi hållbara företag?

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 24/8 kl 08.30-10.00.

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Frukost från 8.00 Samtalet startar 8.30.

Foto: Riccardo Annandale/Unsplash.

Allt större krav ställs idag på företagens hållbarhetsarbete och det som brukar kallas för ESG Environmental, Social, Governance) blir idag allt viktigare, inte minst för att locka till sig kvalificerade medarbetare.

Medverkande:

 • Rebecka Carlsson, hållbarhetsexpert och författare.
 • Henrik Lindholm, verksamhetschef på Ethical Trading Initiative Sverige (ETI Sverige) som samlar företag, fackföreningar, civilsamhälle och offentliga aktörer för att säkra goda arbetsvillkor och mänskliga rättigheter i globala leverantörsled.
 • Charlotte Junghus, researcher Swedwatch, en organisation vars mål är att företag, investerare och stater ska ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö och att rättighetsinnehavare kan göra sina röster hörda.

Men hur bygger man hållbara företag? Och hur ska företagen säkra så att arbetet i leverantörsleden verkligen följer regler och riktlinjer? Rebecka Carlsson är hållbarhetsentreprenör och författare till boken Exponentiell klimatomställning – Hur vi kan stoppa klimatförändringarna tillräckligt snabbt & hur du bygger pionjärt hållbara företag. Hon berättar om tankarna bakom boken. I samtalet deltar också Henrik Lindholm från ETI Sverige och en person (vem ännu ej klart) från organisationen Swedwatch.

Ethical Trading Initiative Sverige (ETI Sverige) är ett flerpartsinitiativ som samlar företag, fackföreningar, civilsamhälle och offentliga aktörer för att säkra goda arbetsvillkor och mänskliga rättigheter i globala leverantörsled.

Swedwatch är en ideell och politiskt obunden researchorganisation vars mål är att företag, investerare och stater ska ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö och att rättighetsinnehavare kan göra sina röster hörda. Genom att uppmärksamma missförhållanden och skapa dialog mellan företag, beslutsfattare och civilsamhälle verkar Swedwatch för att skapa bestående och hållbara förändringar.


TORSDAG 24/8

Hur kommer AI att förändra biståndet?

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 24/8 kl 12.30-15.00.

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Allt fler organisationer och biståndsmyndigheter provar olika typer av Ai-lösningar i allt från insamling till projektgenomförande. Men vad kommer AI innebära i praktiken? Vilka jobb kommer att försvinna? Hur kommer biståndet att förändras och vilka risker finns det om AI “tar över” biståndet?

I våras publicerade Global Bar Magazine en serie artiklar om Ai och biståndet.

Nu följer vi upp dessa med ett samtal där flera av de som intervjuades medverkar. Seminariet inleds av Josephine Sundqvist, läkarmissionen, Sarah Wamala Andersson, forskare vid Mälardalens högskola och Victor Galaz, professor vid Stockholm Resilience center.

Därefter berättar bland annat Gbolayemi Lufadeju från UNICEF och om hur de arbetar i praktiken med AI i biståndet.

Medverkande:

 • Shane O’Connor, Innovation Manager at UNICEF.
 • Sarah Wamala Andersson, Professor of Health and Welfare Technology, Mälardalen Univeristy.
 • Josephine Sundqvist, Generalsekreterare, Läkarmissionen/LM International.
 • Victor Galaz, docent vid Stockholm Resilience Center (Stockholms universitet) och tidigare styrelseledamot för Sida.

Seminariet riktar sig i första hand till personer verksamma inom biståndet.


FREDAG 25/8

Hur ska EU möta Ryssland och Kina?

PlatsStudio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 25/8 8.30-9.30.

Anmäl dig här

Livesändning på Facebook via denna länk

Stödet för Ukraina är stort i de flesta EU-länder men i Afrika, Asien och Latinamerika är situationen en annan – där hyllar många Ryssland. Samtidigt pågår en kapplöpning om världens resurser för grön omställning där EU riskerar att hamna på efterkälken. Vad händer nu?

Hur ska EU hantera Rysslands och Kinas växande inflytande i Afrika, Asien och Latinamerika? Hur trovärdiga är EU i kampen för demokrati mänskliga rättigheter när desamma inskränks alltmer i länder som Polen och Ungern och hur ska problemet med EU:s åldrande befolkning lösas när länderna vägrar släppa in de invandrare som behövs för att göra jobbet? 

2024 är det parlamentsval i EU. Men innan dess kan mycket hända.

Medverkande:

 • Evin Incir, EU-parlamentariker (s).
 • Andrés Rivarola, professor vid Latinamerikainstitutet, Stockholms universitet.
 • Malena Liedholm Ndounou, konsult och Västafrikakännare.

FREDAG 25/8

AW och författarmingel – Palestina, Södra Afrika, Ukraina, Vietnam och Brasilien

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm)
Tid: 25/8 16.30-19.00.

Boka din plats här

Livesändning på Facebook via denna länk

Dessa böcker kan du köpa signerade och mingla med författarna på Global Festival.

Vi avslutar Global Festival med mingel och författarsnack. Hör Sofia Svarfar, Bernt Hermele, Lisa Bjurwald, Jörgen Hedman, Lennart Kjörling och Eva Lindskog berätta om aktuella böcker.

Lyssna, mingla och passa på att köpa böcker och få dem signerade. Kom och gå som du vill.

Vi bjuder på något att dricka och snacks.

Medverkande:

 • Sofia Svarfvar, “Där träden växer“.
 • Bernt Hermele, ”Naqba: Katastrof inför våra ögon” .
 • Lisa Bjurwald, ”Slava Ukraini, kvinnors motstånd under Rysslands krig”.
 • Jörgen Hedman, ”Historien om Gammalsvenskby och svenskättlingarna i Ukraina”.
 • Lennart Kjörling, ”Brasilien – vad var det som hände”.
 • Eva Lindskog, ”Vietnam – men subjektiv betraktelse”.

Vi ställer också frågan:

Vad ska vi bevaka i höst? Kom med tips och idéer till Global Bar Magazines redaktion som är på plats.


Författare pratar om aktuella böcker

Global Festival äger rum på Studio SN7 som är del av Gamla Stans bokhandel och under veckan kan du köpa böcker och få dem signerade av de författare som medverkar.

Partners bidrar med idéer och kunskap

Global Festival anordnas i samarbete med Globala Fonden, Läkarmissionen, Palmecentret, ActionAid och Studio SN7. Vill ni du/ni också vara partners? Hör av dig till info@globalbar.se

Vill du veta mer? Vill din organisation, myndighet eller företag bli partner med Global Festival? Hör av dig till oss på info@globalbar.se

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.