Hana Kamal följer Bettys hemliga resa mot att bli kvinna, Marwa Sarkawt porträtterar en pappa som förlorade ett öga, ett öra och ett ben i kampen mot ISIS och Saba Kareem fascineras av palmer.

Det här är några av de irakiska kvinnliga fotografer som deltagit i ett samarbetsprojekt mellan Framing Photojournalism School och svenska Global Reporting, finansierat av Svenska institutet.

Fotografi har länge varit en uttrycksform för männen i det irakiska samhället. Det här projektet för samman kvinnliga fotografer för att stärka dem i deras yrke och för att sprida bilder från Irak tagna ur ett kvinnligt perspektiv. 

”Palmer”

Av Saba Kareem 

Essaouira, en stad 35 kilometer söder om Bagdad, har gjort sig känd för sin odling av palmträd. Irak var tidigare i historien känt som Ard Al-Sawad (det svarta landet) på grund av sitt överflöd av palmer, men antalet palmer har minskat med tiden till följd av markinvesteringar, exploatering och byggnadsprojekt.

”Betty”

Av Hana Kamal

“Jag började på allvar fundera på att byta kön 2022, då jag satte upp det som ett långsiktigt mål för mig själv. Jag tänkte då att det var något som skulle ske i framtiden, men dysforin var outhärdlig. Jag fick ett mentalt sammanbrott och förstod att jag inte kunde vänta, så jag började äta hormoner den 1 september samma år. 

Att byta kön är extremt farligt för jag lever med en familj som inte accepterar mitt beslut, dessutom måste jag fortfarande gå ut regelbundet. Då klär jag mig i kläder som är tre gånger större än min egentliga storlek för att jag ska kunna dölja min kropp så mycket som möjligt. 

Trots det så är det den mentala aspekten som varit mest utmanande för mig. När jag äntligen hade accepterat mig själv tog det mig månader att bygga upp självförtroendet för att förvandla mig till mitt sanna jag.

När min familj lämnar stan över helgen stannar jag hemma för att ta chansen att leva som den kvinna jag är och göra alla de saker jag tycker om. 

Jag låser alltid min sovrumsdörr och har mina nycklar med mig så att min familj inte kan komma in i mitt rum och rota bland mina personliga tillhörigheter. Jag förvarar mitt smink, min parfym och mina hårprodukter i en dold låda, medan jag har herrparfym och ett rakkit på mitt bord. 

Jag minns att jag brukade smyga in i min mammas garderob som barn. Då var jag i kontakt med min feminina sida och nu när jag har blivit äldre känner jag en önskan att bli min egen version av min mamma. När jag klär upp mig i feminina kläder speglar min modekänsla det jag känner på insidan, och det kan vara både drag och glam.”

*

Porträttet av en Peshmerga 

Av Marwa Sarkawt

I kampen mot Daesh i Zummar, norr om provinsen Nineveh, i augusti 2014, förlorade 42-årige Wshyar Aziz Maghdeed sitt vänstra ben, sitt vänstra öga och sitt vänstra öra. Wshyar tillbringar nu sina dagar som kock på en fabrik. Han är stolt far till fyra barn: två söner och två döttrar.

*

”Basnas berättelse”

Av Veen Mahmoud 

Jag valde att porträttera den här unga flickan för att visa på hennes styrka genom bilder och ord. Trots allt det svåra som hon har gått igenom har hon aldrig gett upp och hennes energi sprider glädje till hennes omgivning. 

Basna är en kurdisk yezidisk flicka som föddes i Sinjar-distriktet den 10 augusti 1993. År 2014 blev hon, liksom alla andra i regionen, måltavla för ISIS. Hon gick då i sjätte klass och planerade att läsa på universitetet och leva ett vanligt liv. Hon hoppades på en ljus framtid för sin familj och sina syskon. 

Efter kriget tvingades hon ta en annan väg och arbetade på restaurang och på hotell, ofta utan betalning, bara för att få erfarenhet. Hon lärde sig att cykla för att underlätta den dagliga pendlingen till och från arbetet. Basna har använt varje uns av sin fysiska, mentala och andliga styrka för att försörja sin familj, och så småningom har hon, med hjälp av olika organisationer, kunnat starta ett eget företag.

*

Read the English version:

 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.