Global Festival 21/8 8.30-10.00. Irak – 20 år efter Saddam Hussein


20 år efter Saddam Hussein. Hur har Irak förändrats? Hör Magded Sapan, docent i journalistik vid Salahaddin Universitet i Erbil berätta och se utställningen där kvinnliga fotografer skildrar sitt Irak.

Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm).
När: 21/8 kl 08.30–10.00.

Vi bjuder på frukost.

Anmäl dig här!

Livesändning på Facebook via denna länk

I ett unikt projekt skildrar kvinnliga reportagefotografer från Irak sitt land. Hana Kamal följer Bettys hemliga resa mot att bli kvinna, Marwa Sarkawt porträtterar en pappa som förlorade ett öga, ett öra och ett ben i kampen mot ISIS och Saba Kareem fascineras av palmer.

Fotografi har länge varit en uttrycksform för männen i det irakiska samhället. Det här projektet för samman kvinnliga fotografer för att stärka dem i deras yrke och för att sprida bilder från Irak tagna ur ett kvinnligt perspektiv. 

Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Framing Photojournalism School och svenska Global Reporting, finansierat av Svenska institutet och har tidigare visats i Erbil i Irak. Nu visas den för första gången i Sverige.

Läs mer om utställningen här:

Hör Magded Sapan berätta om Irak

Kort efter det att Saddam Hussein häktats i december 2003 återvände Magded Sapan till irakiska Kurdistan för att sätta upp en institution för media och journalistik. Sedan dess har mycket hänt.

Efter det att USA och Storbritannien anföll Irak 20 mars 2003 föll Saddams regering inom loppet av tre veckor. Saddam hittades gömd i december samma år och dömdes till dödsstraff tre år senare.
Sen dess har Irak först styrts av USA direkt för att därefter styras av en vald regering. Men landet är i stort sett delat i tre, shiamuslimska (stöds av Iran) i östra och södra delarna, sunnimuslimerna i centrala och västra Irak samt kurder i norr. Förutom dessa grupper finns en rad mindre minoriteter.
Vad har hänt sen 2003 och vad kommer att hända de närmaste 20 åren?

Lyssna på Magded Sapan, docent i journalistik vid Salahaddin Universitet i Erbil.

Medverkande:

  • En av fotograferna från utställningen (digitalt).
  • Magded Sapan, docent i journalistik vid Salahaddin Universitet i Erbil.

Samtalsledare: Petter Bolme, projektledare för utställningen.

Vad händer med det svenska biståndet till Irak?

I Sverige driver politiker och sociala medieaktörer på för att stoppa biståndet till Irak. Men vilken roll spelar biståndet – och vad skulle hända om det stoppades?

Läs mer här i några aktuella artiklar

Läs mer om utställningen här:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.