Anette Nantell: ”Stötta kvinnor i länder som Irak ”


Anette Nantell is an award-winning photographer and photojournalist at Dagens Nyheter. Photo: Private.

Vi hade mycket att prata om och det var verkligen roligt att se deras bilder och höra om deras upplevelser. Vi behöver stötta kvinnor i länder som i Irak. Det säger fotografen Anette Nantell som varit mentor till de kvinnliga irakiska fotograferna som medverkar i utställningen  ”Kvinnliga fotografer visar sitt Irak”.

Anette Nantell, namnkunnig fotograf på Dagens Nyheter, har varit mentor till de irakiska kvinnliga fotografer som deltagit i ett samarbetsprojekt mellan Framing Photojournalism School och Global Reporting, finansierat av Svenska Institutet.

I samband med de irakiska kvinnornas utställning, har Anette Nantell fått berätta om hennes egna arbete som fotograf och visat bilder, samt gett råd både när det gäller urvalet av bilder och hur man jobbar som fotograf. 

– Man måste få bra kontakt med personen som fotograferas. Att få bra relationer. Det är det viktigaste i jobbet. Vi hade mycket att prata om och det var verkligen roligt att se deras bilder och höra om deras upplevelser, säger Anette Nantell. 

Något som Anette Nantell tyckte var en utmaning var att hålla möten på distans och att kommunicera på engelska. Några hade lite svårt för språket och hade helst träffats på riktigt. Men samtidigt var det en bra erfarenhet att arbeta med människor från andra kulturer. Och det gick att bygga relationer genom skärmen.

– Projektet var mycket meningsfullt. Att kvinnor vill bli fotografer tycker jag är otroligt viktigt och därför känns det så rätt att stötta de här tjejerna så de känner lite självförtroende och försöker fortsätta att kämpa för att skapa i bild. Det är verkligen otroligt viktigt, fortsätter hon.

Nu hoppas Anette Nantell att hon får fortsätta att hjälpa fotograferna på något sätt och att fler kvinnor i Irak och andra länder kan inspireras av de irakiska kvinnornas framgång. 

– Jag tyckte att projektet var intressant och ville gärna delta. Man behöver stötta kvinnor i länder som Irak, säger Anette Nantell.

Faith Anyango

Anette Nantell är prisbelönt fotograf och fotojournalist på Dagens Nyheter. Hennes specialitet är genomarbetade bildreportage som ofta tar månader att genomföra.

Här kan du se utställningen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.