Argentina: Högerpopulism sänder chockvågor


Javier Milei under valkampanjen augusti 2023. Foto: Shutterstock

ANALYS. Högerextrema populisten Javier Milei fick flest röster i primärvalen. Den sittande regeringskoalitionen gjorde ett katastrofval och hamnade på tredje plats. Är Argentina på väg att få sin egen Bolsonaro?

Detta är en analys. De åsikter som framförs är författarens egna.

Ett vrålande lejon visas på den stora skärmen, musiken är på högsta volym och när spänningen når sin kulmen äntrar han scenen. 

”Vi ska göra slut på det tjuvaktiga och värdelösa politiska kastet”, ryter han till publiken. Det är valnatten för primärvalet (se mer nedan) i Argentina och nu står det klart att Javier Milei, ”El León” vunnit. Alla närvarande, mest unga människor, jublar och glädjen vet inga gränser. 

Men för många andra argentinare kom valresultatet som en regelrätt chock. Ekonomen Javier Milei som beskriver sig själv som ”anarkokapitalist” och hävdar att staten är ”värre än maffian” hade vunnit med 30 procent av rösterna.

Hans budskap är enkelt och tonen aggressiv. Milei vill att landets centralbank ska avskaffas, eller sprängas i luften, dollarn ska införas som landets valuta, abortlagen ska ogiltigförklaras, det ska vara lättare att äga vapen och även sälja mänskliga organ. Som om det inte skulle vara nog med allt detta, tycker han att klimatförändringarna bara är lögn. 

Ett land i djup ekonomisk kris 

Den sittande presidenten Alberto Fernández ställer inte upp för omval. Han har kritiserats hårt för att inte ha lyckats lösa den ekonomiska kris som landet befinner sig i sedan många år tillbaka. I dagsläge ligger den årliga inflationen på 115 procent och närmare 40 procent av landets befolkning lever i fattigdom. 

Genom att rösta på Milei har väljarna velat straffa den sittande regeringen, även om kandidaten de röstade fram har en ideologi och en framtoning som landet aldrig tidigare skådat.

Milei är uppkäftig och fräck och har länge varit en ”outsider”. Hans politiska profil växte fram den senaste tiden, främst som gäst i de många talkshower son sänds i argentinsk tv. Hans parti, La Libertad Avanza (Friheten går framåt) är en ganska lös organisation och många undrar hur det blir om Milei vinner presidentvalet i oktober.  

Javier Milei har en enorm tilltro till den fria marknaden och har hämtat inspiration hos ultraliberala ekonomer som Murray Rothbard, David Friedman, Ludwig von Mises och Friedrich von Hayek. Just Rothbard är mycket populär i den så kallade libertarianska rörelsen som strävar efter att minimera staten och dess inflytande över människornas liv. ”El libertario” Milei, vill just begränsa staten allt som det bara går. 

”Eldkastarrösten”

Och Milei har vind i seglet. Om det skulle vara presidentval i Argentina idag, så skulle Milei enlig en ny opinionsundersökning få 35 procent av rösterna, alltså fem procent mer än det han fick vid primärvalet alldeles nyligen.

Förklaringen finns kanske i en färsk studie från den argentinska ”Hub del Conocimiento”, vid Siglo 21-universitetet. Där försöker man analysera orsakerna till Javier Mileis plötsliga popularitet. Rapporten talar om den ”hänsynslösa rösten”. En straffröst med vilken man vill sopa bort allt, och se om något bättre dyker upp senare. 

Andra bedömare har börjat tala om en ”eldkastarröst” där väljarna är benägna att stödja nya och mer extrema alternativ. Denna typ av röstning motiveras av sökandet efter stora förändringar, även om det betyder att man tar höga risker. Det förekommer främst i scenarier där man uppfattar framtiden som mycket negativ. 

Samma studie ger några alarmerande siffror:

  • 60,4 procent av de tillfrågade säger att de inte har de ekonomiska resurser som krävs för att tillgodose sina behov.
  • 77,3 procent anser att det inte finns någon transparens i statens förvaltning.
  • 78,5 procent tror inte att Argentina kommer att bli bättre. 

Det är med andra ord som bäddat för någon som Javier Milei.

Eduardo Berezán

Bakgrund: Argentinas primärval

Primärvalet som är unikt för Argentina syftar till att välja kandidater för de olika politiska blocken inför valet i oktober.

Patricia Bulrich, från högerkoalitionen Juntos por el Cambio fick 28,3 procent av rösterna och Sergio Massa, finansminister i regeringskoalitionen Unión por la Patria, där peronisterna ingår, fick 27,2 procent.

Kandidaterna möts i en första valomgång den 22 oktober, då det även hålls val till bland annat kongressen. Om ingen presidentkandidat får egen majoritet går de två som fått flest röster vidare till en andra valomgång, den 19 november.

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.