Ryssland: Aktivister hålls i fruktansvärda förvar


Vesna-aktivisten Evgeny Zateev sitter nu isolerad och har bara kontakt med sina advokater.

Den 6 juni greps Evgeny Zateev och flera andra unga aktivister i Ryssland – anklagade för att tillhöra ungdomsorganisationen Vesna. Fram till domen hålls de alla i skräckinjagande förvar i Moskva. ”Brotten” kan leda till fängelsestraff på upp till 15 år. Om de överlever.

Den 6 juni grep ryska polismyndigheter i olika regioner i Ryssland flera unga personer som anklagades för att vara aktivister i Vesna. Vissa av de gripna har ingen koppling alls till Vesna, men anklagas ändå för att stödja organisationen.

En av de gripna är Evgeny Zateev som Global Bar Magazine intervjuade 2022 efter att han gripits i maj 2022 för att ha deltagit i en protest mot kriget – en av 14 protester som Vesna har organiserat sedan den 24 februari 2022.

– När kriget kom kunde jag inte längre vara tyst, så jag gick med i Vesna. Det är min plikt som medborgare i Ryssland, berättade Evgeny förra året.

Läs vår tidigare intervju med Evgeny här

Evgeny var en av hundratals personer som vågade delta i protesterna mot Putins krig mot Ukraina. Efter att han arresterats första gången hade domstolen begränsat Evegenys rörelsefrihet, men han kunde fortfarande hålla kontakten med familj och vänner. Men sedan Evgeny greps på nytt den 6 juni 2023 har han inte kunnat kommunicera med annat än sina advokater.

– Den där dagen väcktes vi att ett telefonsamtal från Ryssland: ”Gör något fort, polisen söker igenom Evgenys och Valentins hus!’, berättar en av Vesnas ledare, vars identitet hålls anonym på grund av den ökade risk som alla Vesnas medlemmar utsätts för.

Evgeny Zateev står nu inför sex brottsanklagelser. Förutom anklagelsen om att vara medlem i en extremistgrupp anklagas han också för att ha spridit falsk information om den ryska armén och för att ha ”rehabiliterat nazism”. Anklagelsen om att rehabilitera den nazistiska ideologin beror troligen på de protester Vesna organiserade den 9 maj. Varje år den 9 maj firar Ryssland segern över Nazityskland. Protesterna den dagen skulle kunna vara den ryska regeringens motivering till det märkliga åtalet mot fredsaktivisterna.

– På ett personligt plan är det mycket svårare den här gången, eftersom de arresterade är våra personliga vänner, och det påverkar oss mycket. De första domarna var hårda och försatte dem i fara. Nu är risken extremt hög. Omfattningen av de domar de står inför är något vi inte förväntade oss. Den här gången handlar det inte bara om att skrämma dem. Det är något helt annat. Jag är arg. Massor av saker kan hända dem i häktet. Vi vet inte hur de behandlas i fängelset. Vi kan bara få information från dem genom brev som är kraftigt censurerade, fortsätter Vesna-aktivisten.

Familjemedlemmar och vänner till de gripna har bildat stödgrupper där de samlar in pengar för att betala kostnaderna i fängelset. För att överleva i ett häkte eller fängelse beräknas varje person behöva 500 euro i månaden för mat, kläder och annat. Detta belopp täcker inte de juridiska kostnaderna, men alla som grips företräds nu av advokater som gör arbetet pro bono.

Ingen insyn i processen

Förhandlingarna hölls bakom lyckta dörrar. Enligt källor hävdade åklagaren att Evgeny och de andra utgör en fara för samhället och kan begå extremistiska handlingar om de inte hålls kvar i häkte tills dom fallit, något domaren biföll.

– Det är tydligt för oss att regimen straffar Vesna för våra aktiviteter. De har förföljt våra tidigare medlemmar och alla som har något att göra med Vesna. Brottsmålet har bara en funktion: att skrämma upp och tvinga människor att vara tysta om kriget, politiska åtal och myndigheternas många brott, fortsätter Vesna-aktivisten.

Läs mer om Rysslands rättssystem som används för att stänga ner oppositionen

Troligtvis kommer Evgeny att behöva stanna på ett förvarscenter i ett år. Dessa är ökända och farliga häkten och anses vara ännu värre än själva fängelserna. Enligt källor riskerar personer som hålls där tortyr och allvarliga bestraffningar av häktesledningen. Antikrigsaktivisterna kommer att dela rum med vanliga brottslingar.

– En vanlig metod är att straffa en person och placera honom eller henne i en mycket liten cell tillsammans med aggressiva personer. Människor placeras där ofta som ett straff och ibland används systemet för att tortera fången. Det finns alltid faror, massor av rapporter om tortyr i fängelser, säger Vesna-aktivisten och fortsätter:

– Men vi kommer aldrig att ge upp vår övertygelse och vi kommer att fortsätta vår kamp för ett fredligt, demokratiskt och välmående land där medborgarnas rättigheter respekteras. Vi vägrar att följa de domstolsbeslut som ursprungligen fattades av den kriminella Putinregimen. Det ryska folkets verkliga fiender finns i Kreml – inte i Ukraina! Och vi kommer att fortsätta med vårt arbete oavsett vad som händer.

Petter Bolme

Översättning: Tomas Nordberg

Bakgrund

Valentin Khoroshenin, Evgeny Zateev, Yan Ksenzhepolsky och tre andra personer greps den 6 juni 2023, däribland Vasily Neustroev som aldrig varit medlem i Vesna.

Vesna är en demokratisk ungdomsrörelse som grundades i Sankt Petersburg 2013. Deras arbete bygger på värderingarna om frihet, jämlikhet och icke-våld. Sedan den 24 februari 2022 har rörelsen organiserat en landsomfattande antikrigskampanj. Efter de ganska framgångsrika protesterna började den ryska regeringen åtala Vesna-aktivister och införa rättsliga begränsningar för rörelsen.

Ryska myndigheter har nu förbjudit Vesna och förklarat att det är en ”extremistorganisation”, vilket har allvarliga rättsliga konsekvenser för alla som är associerade med Vesna. Men trots att organisationen är förbjuden fortsätter många unga människor att göra motstånd. Det finns fortfarande aktivister kvar i Ryssland – och alla de som är engagerade är medvetna om risken för att synas, men vill ändå dela med sig av vad som händer dem.

Du kan också följa Vesna på Telegram, Twitter, Instagram, Facebook och YouTube. De flesta publikationer är på ryska men meddelanden kan översättas. De har också information på webben.

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.