Ryssland: Evgeny hotas av 10 års fängelse


Vesna-aktivisten Evgeny Zateev sitter nu isolerad och har bara kontakt med sina advokater.

Evgeny Zateev häktades efter att ha demonstrerat mot Rysslands krig mot Ukraina. Nu riskerar han tio års fängelse. Evgeny är en av flera medlemmar i organisationen Vesna som råkat illa ut.
– När kriget kom kunde jag inte längre vara tyst. Det är min plikt att protestera, säger han själv.

IT-teknikern Evgeny Zateev från St. Petersburg är 21 år gammal. När kriget inleddes kunde han inte vara tyst längre. Evgeny Zateev gick med i ungdomsorganisationen Vesna och deltog i demonstrationer mot det ryska kriget i Ukraina. Nu riskerar han tio års fängelse för att vara medlem i en organisation som ryska staten förklarat som extremistisk. Enligt ryska staten kränker Vesna ”individers rättigheter och auktoritet”.

Trots att Evgeny känner till riskerna är han inte orolig för att vara med i artikeln. Han ställer upp för att vi i Europa måste få veta vad som händer i Ryssland.

– Den 7:e maj i år arresterades jag efter att deltagit i en demonstration som Vesna organiserat. Vi var runt hundra personer som protesterade, berättar Evgeny.

Efter demonstrationen sökte polisen igenom hans hem för att hitta bevis. Därefter fördes Evgeny av en grupp poliser till Moskva där han informerades om att han anklagas för att protestera, och för att vara medlem i en extremistisk organisation. Det är en ny lag som stiftats för att förbjuda ryska organisationer som vågar arbeta för mänskliga rättigheter och demokrati eller på något sätt kritisera regimen.

– Enligt polis och åklagare så stör Vesna ”rättigheter hos vissa personer”, bara genom att protestera, fortsätter Evgeny.

Hur blev du politiskt aktiv?
– När jag började intressera mig för politik stödde jag Putin. Ett tag identifierade jag mig till och med som kommunist. Men efter att ha sett Navalnys filmer om korruptionen i vårt land insåg jag att det här systemet helt saknar rättvisa. Min mormor har jobbat i 40 år och har en pension på ynkliga 13,000 rubel. Det är inte rätt.

– När kriget kom kunde jag inte längre vara tyst så jag gick med i Vesna. Det är min plikt som medborgare i Ryssland.

Evgeny riskerar nu två års fängelse i de första anklagelserna. Men han riskerar också ett straff på tio år om åklagaren väljer att åtala honom för de grövre brotten som han också anklagas för.

Vad kan vi i Europa göra för att stödja er?
– Ni måste sluta spela med i Putins och hans regims spel. Det är dags att skapa en anti-Putin koalition och genomföra ytterligare sanktionerna mot Putin och hans ”vänner”. Enormt många som tar emot mutor har fortfarande tillgång till sina europeiska bankkonton. Sen flödar det stora summor med pengar från Europa till Ryssland, som till exempel för att kontrollera demonstrationer och folkmassor som till exempel batonger och tårgas.

Samtidigt uppmanar Evgeny oss att följa Vesnas aktiviteter, men också att stödja alla som deltar i oppositionen mot Putins regim:
– Ni måste ge oss som är emot regimen möjligheter att berätta om vad som händer. Det är allt jag behöver nu, att europeiska länder förenas med oss i kampen mot Putin, en kamp vi har drivit under en lång tid.

Gränsen som Evgeny drar för sitt eget engagemang är någon form av militär aktion för att störta Putins regim. Han tror på fredliga protester:
– Krig kan inte användas som medel för att slåss mot denna diktatur.

Hur ställer sig dina närmaste till din aktivism?
– Även om min mormor och jag har olika uppfattningar om regimen så är det fullkomligt klart för henne vad som hänt nu under denna förödelse. Alla mina närmaste förstår och stödjer mig i det jag gör. De delar mina värderingar. Ingen har övergivit mig på grund av min aktivism mot regimen.

Petter Bolme

Bakgrund
Evgeny är en av flera medlemmar i ungdomsorganisationen Vesna som Global Bar Magazine kommer att följa.

Ryska myndigheter har förbjudit Vesna och även förklarat den som en ”extremistisk organisation” som ”hotar ryska myndigheter och auktoriteter”. Trots att organisationen är förbjuden fortsätter många unga kämpa mot regimen genom sina kanaler på Telegram och Twitter. Det finns fortfarande aktivister kvar i Ryssland. Alla som är med i våra publikationer är medvetna om risken av att synas men vill trots det gå ut med vad som hänt dem.

Du kan också följa Vesna på Telegram eller på Twitter. Båda kanalerna är på ryska men det går att översätta meddelanden. De har också information på webben.

Läs också

Lyssna på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.