Rysk aktivist misshandlad utanför sitt hem


Andrei Lozitsky is forced to leave the country after being attacked.

Andrei misshandlades utanför sitt hem i Moskva av en grupp män. Samtidigt riskerar han fängelsestraff på tio år för att ha vara en de som koordinerar protester som ungdomsorganisationen Vesna genomför.

– Jag överfölls jag av en grupp okända killar på grund av att jag deltagit i kampanjen mot kriget i Ukraina. Attacken skedde utanför hus där jag bodde. De som misshandlade mig var helt okända män och de slog mig sönder och samman. Efter misshandeln tvingades jag operera in ett par titanproteser i mitt ansikte. De ville skrämma mig för att få mig att sluta engagera mig politiskt, säger Andrei.

Global Bar Magazine kommer att följa unga aktivister i Ryssland som utsätts för repressalier på grund av att de är med i Vesna, en ungdomsorganisation som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter. Sen Ryssland attackerade Ukraina i februari 2022 är de också aktiva i antikrigsrörelsen. Andrei är den första som vi valt att följa.

Andrei Lozitsky är 20 år och studerar statsvetenskap vid Moskvas statliga universitet för lingvistik. Han är med i ungdomsorganisationen Vesna sedan ett par år tillbaka. Direkt när Ryssland inledde kriget mot Ukraina började Andrei och hans kollegor i Vesna att organisera protester mot kriget:

– Putin började helt enkelt döda oskyldiga människor, samtidigt som han hävdade att ukrainare hade varit bröder till ryssar. Hans hänsynslösa handlingar förstörde vår relation med Ukraina, och det är skrämmande. Sedan krigets början har jag känt absolut intolerans mot allt som har hänt, berättar han för Global Bar Magazine.

Genom det första brottmålet som inleddes mot Vesna riskerar Andrei upp till fyra års frihetsberövande (fängelse eller husarrest). När det gäller det brottmålet om att ”organisera en extremistgrupp” riskerar han upp till 10 års fängelse.

Hur kommer det sig att du blev aktiv i Vesna?
– Efter mordet på Boris Nemtsov insåg jag att de ryska myndigheterna hade ljugit när de försökte övertyga oss alla om att de inte hade varit inblandade i mordet. Jag kände en stark fientlighet, och det stod klart för mig att något är fel med regeringen. Jag var 14 år vid den tiden. När jag senare fick reda på hela sanningen om regimen och den politiska situationen i mitt land erkände jag att jag var tvungen att stå emot allt detta. Och efter att jag hade sett några av Navalnys undersökningar om de korruptionssystem som myndigheterna använder sig av började jag delta i protesterna och uttrycka min åsikt.

Hur kan vi utanför Ryssland hjälpa till?
– Det är mycket viktigt att hjälpa det ryska civilsamhället som kämpar för fred och mänskliga rättigheter. Människor kan ge oss ekonomiskt stöd och öka medvetenheten om vad som händer i Ryssland.

–  Jag anser att andra länder ska sluta tillämpa visumrestriktioner för oss som kommer från Ryssland. De ska också införa restriktioner mot dem som startade kriget men inte för samhället i stort. Ni ska inte isolera det ryska samhället samtidigt som det är nödvändigt att aktivt uttala sig mot och motarbeta den ryska regeringens åtal mot organisationer och individer.

Hur ställer sig din familj till att du protesterar?
– Det råder inga tvivel om att alla i min omgivning har blivit chockade, men de stöder ändå allt jag gör. De är säkra på att jag gör viktiga saker och kämpar för fred och ett fritt Ryssland, berättar Andrei som sedan en tid tillbaka lämnat Ryssland.

Ryska myndigheter har förbjudit Vesna och även förklarat den som en ”extremistisk organisation” som ”hotar ryska myndigheter och auktoriteter”. Trots att organisationen är förbjuden fortsätter många unga kämpa mot regimen genom sina kanaler på Telegram och Twitter. Det finns fortfarande aktivister kvar i Ryssland. Alla som är med i våra publikationer är medvetna om risken av att synas men vill trots det gå ut med vad som hänt dem.

Petter Bolme

Vill du följa Vesnas arbete så har de ett konto på Telegram med över 100 000 följare samt ett Twitterkonto.

Lyssna också på

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.