Ryssland: Unga aktivister kämpar mot invasionen


Unga ryssar protesterar mot kriget i Ukraina. Foto: Vesna

Dagen efter det att Ryssland inledde sin aggression mot Ukraina började ryska medborgare protestera. Det är främst unga ryssar varav många har häktats och ännu fler har flytt landet. ungdomsrörelsen Vesna är en av de mest aktiva.
– Sedan invasionen inleddes har vi drivit en antikrigskampanj. Det är det som tar nästan all vår tid nu, berättar Maria Lakhina, aktiv i Vesna.

Ovan är ett bildspel från demonstrationer i Ryssland genomfört sedan kriget inleddes. För de som protesterar är risken för att slås ner brutalt och häktas stor. Foton: Vesna.

Vesna bildades 2013 i S:t Petersburg av unga studenter som vill ha ett demokratiskt Ryssland, ett land som respekterar de mänskliga fri- och rättigheterna. Nästan alla av de som var med och bildade Vesna har tvingats fly landet. Organisationen har stämplats som en fiende till Ryssland, vilket innebär att den inte längre får existera i Ryssland.

Det började som en proteströrelse i S:t Petersburg, men växte till en ungdomsrörelse runtom i Ryssland. Redan 2014 protesterade Vesna första gången mot Rysslands annektering och krigföring mot Ukraina. 2018 stödde de Alexi Navalnys presidentvalskampanj. De har också haft utbildningar för unga om demokrati och mänskliga rättigheter.

Dagen efter det att Ryssland attackerade Ukraina inledde Vesna en kampanj mot kriget. Sedan dess har de publicerat tusentals bilder och texter till stöd för de som vågar protestera i Ryssland.

Efter Putins beslut i september 2022, om att mobilisera unga och äldre män för att delta i invasionen mot Ukraina har Vesna lagt ut hundratals inlägg om hur man gör för att undvika att bli inskriven och tvingas slåss i Ukraina. De har nu hundratusen följare på Telegram (bara på ryska) och tiotusen på Twitter:

Gatukonst om hotet om ett kärnvapenkrig dök upp i S:t Petersburg. Kommunala arbetare målade snabbt över graffitin.

– Vad vi gör är att sprida våra värderingar till unga i Ryssland. Målet är att skapa en form av civilt samhälle hos ungdomar. Sedan invasionen inleddes i februari 2022 så har vi inlett en antikrigskampanj. Det är det som tar nästan all vår tid nu, berättar Maria Lakhina, aktiv i ungdomsrörelsen Vesna.

Alla som är mellan 14-35 år gamla och accepterar Vesnas värderingar är välkomna. De har aktiva runtom i Ryssland men de allra flesta av kärngruppen på hundra personer har flytt. Många har valt länder som tidigare ingick i Sovjetunionen.

– Vårt fokus nu är att få ut information om hur man kan går till väga för att undvika att bli inkallad och tvingas kriga i Ryssland. Ryska män vet inte att man först måste vara inskriven för att verkligen riskera de höga straffen som finns för de som deserterar, fortsätter Maria.

–  Kriget kommer att sluta och det kan inte pågå i många år. Vår dröm är att få ett demokratiskt land och vi kommer att slåss för detta. Och när kriget är slut innebär det också slutet för Putins regim, säger Michael Tukh.

Samtalet i Global Podd 116 mellan aktivisterna Maria Lakhina och Michael Tukh och David Isaksson finns även på iTunes och Spotify.

Petter Bolme

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.