Replik: Belarus ej på lista över säkra länder


Kravallpolis i Belarus, augusti 2020. Foto: Shutterstock.

Representanter för Belarus Folkambassad i Sverige och föreningen Sveriges Belarusier hävdar att Belarus finns på en lista över säkra ursprungsländer dit människor kan utvisas. Detta stämmer dock inte, skriver Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket i en replik.

Migrationsverket bör stryka Belarus från sin lista över säkra länder och erbjuda alla förföljda belarusier en fristad i Sverige. De kraven ställer Inga-Lina Lindqvist och Dmitri Vasserman, representanter för Belarus Folkambassad i Sverige, och Viktoria Valkovich, ordförande i föreningen Sveriges Belarusier, i en debattartikel publicerad i Global Bar Magazine 18 juli.

Debattörerna har dock fel i sak. I enlighet med EU:s regler om säkra ursprungsländer har Migrationsverket en lista över säkra ursprungsländer. Belarus finns inte med på den listan idag och har inte heller funnits med där tidigare.

De länder som Migrationsverket i dagsläget betraktar som säkra ursprungsländer är Albanien, Bosnien och Hercegovina, Chile, Georgien, Kosovo, Mongoliet, Nordmakedonien och Serbien. Om en asylsökande kommer från något av dessa länder kan Migrationsverket fatta beslut om avvisning som ska genomföras omedelbart.

För att Migrationsverket ska klassa ett land som ett säkert ursprungsland måste vissa krav vara uppfyllda. Det handlar bland annat om att det inte ska förekomma förföljelse i landet, att det inte finns några inre väpnade konflikter och att det finns ett fungerande myndighetsskydd i landet.

Svensk migrationspolitik och lagstiftning bygger på internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under. I asylärenden handlar det om att värna rätten för flyende människor att söka en fristad. Alla har utifrån lagen rätt till en likvärdig och rättssäker prövning av sitt ärende.

Migrationsverket bedömer varje ansökan om asyl individuellt för att avgöra om den sökande når upp till kraven för skydd i Sverige. Asylsökande belarusier ska göra sannolikt att det finns skäl kopplade till personen som söker asyl som innebär förföljelse. Denna regel gäller för alla asylsökande.

I asylärenden tar vi hänsyn till kunskapen om hur situationen ser ut i den sökandes hemland och även regionalt inom landet. I de fall Migrationsverket avslår en ansökan om asyl har man alltid rätt att överklaga. Då gör migrationsdomstolarna en egen bedömning. 

Anna Lindblad
Biträdande rättschef, Migrationsverket

Läs den ursprungliga artikeln här

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.