Debatt: Stoppa utvisningen av flyktingar från Belarus!


.Demonstration in Minsk in October 2020. Photo: Jana Shnipelson/Unsplash.

DEBATT. Trots risken för dödsstraff fortsätter Migrationsverket att utvisa asylsökande från Belarus. Nu måste migrationsminister Anders Ygeman agera och stoppa utvisningarna. Belarus är ett livsfarligt land för alla som någonsin uttryckt en fri åsikt. Det skriver Inga-Lina Lindqvist och Dmitri Vasserman från Belarus Folkambassad i Sverige, och Viktoria Valkovich, ordförande i föreningen Sveriges Belarusier.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs i texten är författarnas egna.

Femtio mil från Sverige finns Belarus, en av världens mest repressiva regimer. Belarus är enda landet i Europa som tillämpar dödsstraff. Att jämföra Belarus med Nordkorea är ingen överdrift. Enligt Democracy Report av V-Dem Institute baserad i Göteborgs Universitet ligger Belarus på femte plats från botten när det gäller demokrati. Bara Jemen, Afghanistan, Nordkorea och Eritrea är värre.

Den senaste lagändringen medger dödsstraff för ”förberedelse till terrorism”. I Belarus betyder det vad som helst, till exempel att man under en demonstration råkat komma ut i körbanan och på det sättet ”blockerat” den. Protester mot Rysslands krig i Ukraina och stöd för EU:s sanktioner kan också stämplas som terrorbrott.

Trots det betraktar Migrationsverket Belarus som ett så kallat säkert land. Så många som 98 procent av asylsökande från Belarus avvisas enligt uppgifter från 2021. Migrationsverket hävdar att alla ärenden prövas individuellt. Asylsökande belarusier måste göra troligt att just de är förföljda.

Migrationsverket saknar den basala förståelsen av Lukasjenkas terrorvälde.

Alla belarusier som någonsin röstat på oppositionell presidentkandidat, deltagit i fredliga protester eller skrivit regimkritiska inlägg i sociala media tvingas leva i ständig rädsla. Man kan leva sitt liv utan specifika hot för att sedan plötsligt häktas, torteras, tvingas spela in förnedrande “erkännanden” och dömas till långa fängelsestraff. Lukasjenka har dragit i gång en långsamt verkande skräckmaskin. 

Straff för deltagande i fredliga demonstrationer 2020 kan utdelas när som helst. Så länge Lukasjenka sitter kvar vid makten finns ingen bortre tidsgräns. Den 20 juli 2022 greps den 27-åriga Anzhalika Yarmak. I en förnedrande så kallad ”bekännelsevideo” tvingades hon göra avbön för att ha tagit en selfie mot bakgrund av kravallstyrkorna två år tidigare. Hon riskerar nu långt fängelsestraff.

Regimen övervakar medborgarnas aktiviteter i sociala medier och en like kan likställas med brott.

Den 37-årige räddningsarbetaren Aljaksandr Kurgansky häktades i december 2021. Han hade satt en like under ett inlägg på Facebook som handlade om ett uppmärksammat gripande när polisen öppnade eld i en lägenhet och två personer dog, både regimkritikern som skulle gripas och en av poliserna. Kurgansky är nu anklagad för “anstiftan till socialt hat” och riskerar upp till 12 års fängelse. Över 200 belarusier sitter häktade för att de kommenterade händelsen, bland dem journalisten som publicerade positiva vittnesmål om den dödade regimkritikern. 

Slutligen kan i nuläget ingen människa som utvisas till eller reser in i Belarus veta om han eller hon står på den hemliga listan över ”terrorister”. I april 2022 ville Alesya Bunevich, som bor i Vilnius, besöka sin mors grav i Belarus. Hon greps vid ankomsten och sitter nu häktad, anklagad för att ha begått ett terrordåd. Dödsstraff tillämpas inte mot kvinnor, Alesya kan därför räkna med ”bara” 8 till 20 års fängelse.

Varken Anzhalika, Aljaksandr eller Alesya skulle kunna göra det troligt att de är förföljda. Ingen av dem hade varit framträdande aktivist eller fått specifika hot. Men de kan räkna med att tillbringa nästa decennium i Lukasjenkas tortyrfängelser. Tiotusentals andra är i deras situation.

Att utvisa människor till Belarus medan dessa förhållanden råder bryter mot den internationella asylrätten. Belarus är ett livsfarligt land för alla som någonsin uttryckt en fri åsikt.

Vi uppmanar migrationsministern Anders Ygeman och Migrationsverket att göra det enda rätta. Ta bort Belarus från listan över säkra länder och erbjud alla förföljda belarusier en fristad i Sverige.

Inga-Lina Lindqvist
Dmitri Vasserman
Representanter för Belarus Folkambassad i Sverige

Viktoria Valkovich
Ordförande i föreningen Sveriges Belarusier

Svar direkt

I ett svar till Global Bar Magazine skriver Anders Ygemans pressekreterare: ”Jag får be att hänvisa er till Migrationsverket och domstolarna när det gäller individuella prövningar av skyddsskäl.”

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.