EU återupptar stödet till UNRWA


UNRWA-studenter på Beit Hanoun Co-Ed-skolan, Gaza. Den nya trädgården är finansierad av EU. Foto: Louise Wateridge, UNRWA.

EU beslutade den 1 mars att återuppta stödet till FN:s flyktingorgan UNRWA. 50 miljoner Euro kommer att betalas ut så snart som möjligt. Beslutet kom dagen efter att över 100 personer dödades i en israeliska attack mot människor köade för mat.

Efter de israeliska anklagelserna mot UNRWA-medarbetare beslutade ett antal länder att frysa stödet till FN:s flyktingorgan för palestinier, UNRWA. EU beslutade då om en ”teknisk paus” som nu upphört.

Kommissionen beslutade den 1 mars att anslå ytterligare 68 miljoner euro till stöd för den palestinska befolkningen i regionen, vilket ska genomföras via internationella partner som Röda Korset och Röda halvmånen. Detta kommer utöver det planerade stödet på 82 miljoner euro som ska genomföras genom UNRWA under 2024, vilket innebär att det totala stödet uppgår till 150 miljoner euro, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Sverige är ett av de länder som fortfarande stoppar stödet, inte bara till UNRWA, utan till så gott som alla biståndsmottagare. Detta trots att Sida i sin förnyade rapport rekommenderat regeringen att besluta om att återuppta stödet.

EU:s beslut kommer i skuggan av att antalet palestinier som dödats av Israel nu överstiger 30 000.

– Varje dag som kriget i Gaza fortsätter, i nuvarande takt, kommer i genomsnitt 63 kvinnor att fortsätta att dödas, skriver UN Women i ett pressmeddelande.

Uppgifter kommer nu också om att tio barn svultit ihjäl till följd av den israeliska blockaden mot matleveranser till Gaza. I ett anförande inför FN:s säkerhetsråd varnade WFP biträdande chef, den svenske diplomaten Carl Skau, för att 500 000 människor på Gaza nu riskerar akut svält.

– Fler barn är undernärda i Gaza än någon annanstans i världen just nu, konstaterade Carl Skau.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.