Guatemala: Journalister flyr landet


Allt fler journalister flyr från Guatemala. Foto: Shutterstock.

Den 14 juni dömdes chefredaktören för elPeriodico Ruben Zamora till sex års fängelse i en politisk rättegång som syftar till att tysta oberoende röster i landet. Åtta av tidningens journalister hotas nu också av fängelse och de flesta har tvingats fly landet. Det minskade biståndet gör samtidigt att Sverige får allt svårare att stödja oberoende media i Guatemala.

Under president Alejandro Giammattei har situation i Guatemala drastiskt förvärrats. Förutom journalister har flera av landets ledande åklagare och jurister fängslats eller tvingats i landsflykt. När Guatemala nu återigen går till en första valomgång den 25 juni (se separat artikel här) så har så gott som samtliga samtligt oberoende kandidater som kan utmana makten avlägsnats från valsedeln.

Den 15 juni 2023 dömdes chefredaktören Rubén Zamora till sex års fängelse och böter på motsvarande 450 000 kronor för penningtvätt, en politisk rättegång. Ruben Zamora har under flera decennier varit en av Guatemalas ledande publicister. För 27 år sedan grundande han dagstidningen elPeriódico som nu tvingats att helt läggas ned.

Åklagarna har också riktat anklagelser mot åtta av tidningens journalister och krönikörer som nu hotas av fängelse – efter att de skrivit om domen mot Rubén Zamora(!) Journalisterna har beordrats att lämna in allt de publicerat de senaste åren till åklagaren. 

– Att åklagaren kräver in journalistiskt material är i sig ett tydligt tecken på att detta är en politisk process. Det vi ser är en systematisk – och helt olaglig förföljelse av journalister som bara gör sitt arbete. Åklagaren som inlett processen bryter helt mot lagen om yttrandefrihet då publicering av artiklar inte kan hanteras som ett vanligt kriminellt fall, utan enbart ett tryckfrihetsmål, säger Claudia Samayoa på organisationen Front Line Defenders i Guatemala.

Omslag från elPeriodico.

En av de journalister som nu hotas av fängelse är Gerson Ortíz, nyhetsredaktör på nu nedlagda elPeriodico som idag befinner sig exil.

– Åklagarmyndigheten hävdar att åtalat mot oss inte har med vårt journalistiska arbete att göra, men varför skulle vi då tvingas lämna in våra artiklar och varför gjordes det en räd mot tidningens kontor? Det står helt klart för mig att syftet med domen mot Ruben Zamora och det hot som hänger över oss syftar till att hindra oss från att verka, säger Gerson Ortíz.

Det är inte bara journalisterna på elPeriodico som drabbas av förföljelsen. Totalt har sexton journalister från Guatemala tvingats i landsflykt för att undgå våld och förföljelse, varav dem flera personer från lokala medier som drivs av landet urfolk.

Oron är nu stor för att även andra oberoende medier ska tvingas stänga ned. Haroldo Sanchez är ordförande för Guatemalas journalistförbund:

– Det vi ser nu är lika illa som de värsta åren av militärdiktatur. Regimen använder sig av en rättsväsendet som förvandlats till en kriminell organisation för att komma åt elPeriodico men också för att tysta andra oberoende medier som vågat granska makten, konstaterar han.

Sverige har länge varit viktig biståndsgivare till civilsamhälle och oberoende medier i Guatemala. De neddragningar på drygt 40 procent av biståndet till Guatemala som regeringen beslutat om och som vi skrivit om bland annat här och här, innebär bland annat att ambassaden tvingats skära ned stödet till oberoende media. Av de 170 miljoner kronor som redan var avtalade fick ambassaden ”behålla” 90, vilket innebar att man tvingas förhandla ned många avtal. Då 63 procent av ambassadens budget finansieras av Sida riskerar neddragningarna att kraftigt påverka Sveriges närvaro i regionen. Även om ambassaden i just nu inte hotas av nedläggning så har personalen redan minskats. Sannolikt dröjer det dock till i höst innan ambassaden får nya instruktioner.

Oppostionen har tidigare varit starkt kritisk mot hur regeringen agerar i fallet Guatemala, vilket ledde till att socialdemokraten Tomas Eneroth valde att ställa en skriftlig fråga till bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) med anledning av vår rapportering om biståndet till Guatemala. 

– Det är fruktansvärt illa och det finns en uppenbar risk för ambassadens verksamhet eftersom en så viktig del av finansieringen kommer från bistånd, säger Tomas Eneroth, i en artikel som du kan läsa här.

David Isaksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.