Guatemala: Oberoende kandidater utrensade inför valet


Valkampanj i Guatemala. Foto: Shutterstock.

Den 25 juni hålls den första valomgången i presidentvalet i Guatemala. Flera oberoende kandidater som kan utmana makten har stoppats från att delta i valet och många är oroade för hur situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Guatemala kraftigt försämrats de senaste åren.

Uppdatatering 26/6 10.00.

Enligt en preliminär sammanställning 1.30 local tid i Guatemala har center-vänsterpartiet Semilla gått oväntat bra och partiets kandidat Bernardo Arévalo ser ut att gå vidare till den andra valomgången tillsammans med Sandra Torres.

Guatemala har ett krångligt och godtyckligt valsystem där samtliga presidentkandidater ska godkännas av valdomstolen och där de kan hindras från att delta i valet av starkt godtyckliga skäl. Tidigare har bland Thelma Cabrera, från en av landets ursprungsfolk, Carlos Pineda och högerkandidaten Roberto Arzú stoppats från att delta. Allt i syfte att hindra oberoende kandidater från att vinna valet.

Presidentvalet i Guatemala står nu mellan Sandra Torres som två gånger tidigare försökt bli president och som packas upp av den styrande presidenten, och center-högerkandidaten Edmond Mulet.

I mars 2023 stoppades Edmond Mulet av valdomstolen på begäran av landets riksåklagare som ville åtala Edmond Mulet för ”hindrande av rättvisa” sedan han offentligt hade kritiserat en domares beslut den 28 februari att utreda nio journalister från dagstidningen elPeriodico för deras bevakning av rättegången mot Rubén Zamora (läs mer här.) Stoppet mot Edmond Mulet hävdes senare.

Enligt en aktuell undersökning säger sig enbart 17 procent av guatemalanerna lita på valsystemet. Endast hälften av de röstberättigade ungdomarna är registrerade för att rösta. Och valen avgörs av ytterst få. Sannolikt blir det en andra valomgång då ingen av kandidaterna förväntas få över 50 procent. Valdeltagandet beräknas bli 40 procent.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.