Klimatförändringarna hotar ditt morgonkaffe


Foto: Bobotaks/Unsplash

Kaffet är redan rekorddyrt. Men nu kan klimatförändringarna göra kaffet ännu dyrare visar en ny rapport. Hur mycket är du villig att betala för en kopp kaffe?

– Jag vill inte betala mer, jag kan inte tänka mig att det skulle behövas, säger Kim Alexander som dricker runt fem till sex koppar kaffe om dagen. Det är när han jobbar hemma, men det brukar bli betydligt fler när han jobbar på kontoret.

Som för så många svenskar är det kaffet som får Kim Alexander att ta sig igenom dagen, men snart kan både han och vi andra tvingas ändra våra vanor.

Efterfrågan på kaffe i världen ökar, samtidigt som förutsättningarna för odling blir sämre. I en ny rapport från PLOS Climate som studerat klimatförändringarnas påverkan på den globala kaffeproduktionen skriver forskarna att kaffet framöver både kommer att bli dyrare och ha sämre kvalitet. 

Kaffeproduktionen omsatte 35,6 miljarder dollar 2018 och är en inkomstkälla för flera miljoner bönder i låginkomstländer. Kaffeplantan är känslig och trivs bara i rätt temperatur, mellan 18 och 28 grader beroende på kaffesort, och med rätt mängd nederbörd. Det varmare klimat kan innebära att 50 procent av den mark som idag används för kaffeodling kommer bli obrukbar.

– Som bönder behöver vi mer pengar för att kunna fortsätta producera vårt kaffe trots klimatet, säger Sharon Mbithe, kaffeodlare i Machakos, Kenya.

Sharon Mbithe, 28, har tagit över som ägare av sin pappas kaffefarm i Machakos som ligger i östra delen av Kenya. Hon berättar att det förändrade klimatet ger sämre kvalitet på hennes kaffebönor. Det leder i sin tur till minskade intäkter som hindrar henne från att klimatanpassa odlingen för att plantorna ska klara de nya förutsättningarna. 

– Ibland har jag svårt att ens kunna betala mina anställda och det måste jag ju prioritera över andra investeringar i kaffeodlingen, säger hon.

Sharon Mbithe är inte ensam om att ha svårt att få det att gå ihop. Fairtrade Sverige släppte nyligen rapporten ”Blir det någon påtår 2050?”. Organisationen har skickat ut en enkät till Fairtrade-anslutna bönder i Latinamerika för att få en bild av deras syn på kaffeodlingens framtid. Nio av tio odlare svarar att de tror att odlingen kommer försvåras till 2050. Som skäl anger de bland annat klimatförändringar, ökande temperaturer, miljöproblem, brist på biologisk mångfald och osäker prissättning. 

Organisationen lyfter en rad exempel på hur kaffeodlingar skulle kunna klimatanpassas för att möta utmaningarna. Det handlar om att byta odlingsmetod från monokulturella odlingar med stora plantager till odling i områden med hög biologisk mångfald. Odlingsfält kan göras om genom att bönderna planterar skuggträd och blandar in andra grödor. Men den här typen av anpassning kostar pengar.

Tillsammans med elva andra organisationer skriver Fairtrade i en debattartikel i Aftonbladet att kaffeodlarna måste ges möjlighet att göra det som krävs för att säkra produktionen men då måste de få bättre betalt. De menar att kaffet alltför länge har varit alltför billigt. Vi måste börja betala vad det faktiskt kostar, skriver organisationerna. 

Samtidigt fördubblades priset på råkaffe senast under 2022 och kaffet har aldrig varit dyrare. Detta har gjort att färre väljer att köpa Fairtrade-kaffe i butiken. Men vad är vi villiga att betala för en kopp?

Tillbaka till Kim Alexander som dricker fem till sex koppar kaffe om dagen. Trots att han tycker att det är dyrt har han inga planer på att sluta. 

– Jag vill konsumera saker som jag tycker om, säger han.

Faith Anyango

Kaffets historia i årtal

  • 400-talet: Kaffeplantans bär äts i Etiopien
  • 500-talet: Kaffet börjar spridas i arabvärlden
  • 1200-talet: Kaffebönan börjar rostas
  • 1475: Första kaffehuset öppnas i Turkiet
  • 1600: Kaffet når Europa
  • 1687: Kaffe börjar säljas i svenska apotek
  • 1710: Karl XII tar med turkiskt kaffe hem, drycken blir populär
  • 1733: Kaffeförbud i Sverige av handelspolitiska skäl
  • 1822: Fjärde och sista kaffeförbudet upphör
  • 1901: Snabbkaffet och espressomaskinen uppfinns
  • 1916-19: Kaffe ransoneras under första världskriget
  • 1945-51: Kaffe ransoneras under och efter andra världskriget. Surrogat av rostad spannmål, cikoriarot, maskros och fikon med mera används.

Källa: Forskning.se

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.