Belarus: Polisen dödade hennes man. Nu krävs hon på skatt


Alena Herman med dottern Nastya. Foto: privat.

Först dödade polisen i Belarus hennes man. Nu krävs Alena Herman på skatt för de bidrag hon mottog från privatpersoner efter mordet.

Alena Herman, änkling till den belarusiske aktivisten Alyaksandr Taraykouski som sköts till döds på natten till den elfte augusti 2020 av polisen i Minsk, har ålagts att betala skatt på det ekonomiska stöd som hon mottog efter mordet.

Alena Herman, som har två döttrar, varav den yngsta Nastya nu hunnit bli fyra år, fick ta emot ekonomiskt stöd efter att hennes man blev den förste som dödades av kravallpolisen efter det omtvistade presidentvalet i Belarus i augusti 2020. 

Mordet på Alyaksandr Taraykouski ledde till omfattande protester och den officiella versionen som regimen gick ut med visade sig vara långtifrån sanningen. Alexander Taraikovsky är också en av personerna i Andrej Kurejtjyks pjäs som i vintras lästes på Dramaten.

Nu anser skattemyndigheterna i Minsk anser att donationerna utgör en del av Alena Hermans personliga inkomster för förra året och har beordrat henne att betala motsvarande ca 35 000 kronor i skatt på donationerna. Alena berättar i en intervju med Salidarnast att när Alexander dog började människor från olika länder, inklusive hennes landsmän, överföra pengar till hennes bankkonto.

– Jag bad inte om hjälp, men jag är väldigt tacksam för de människor som hjälpte mig och barnen under denna svåra situation. På kontoutdraget kunde jag se hur folk skickade så mycket de kunde, en del gav fem rubler. Men det här är pengar som människor själva tjänat ihop och då känns det djupt orättvist att jag ska betala skatt på det som de skickat, säger hon i intervjun. Hon har överklagat skattemyndighetens beslut. 

I samband med dådet gick inrikesministeriet ut med att de hade påbörjat en undersökning kring Alexander Taraykouskis död. Men Belarus undersökningskommitté har sedermera beslutat att inte undersöka dödsfallet. Den hävdar att han var väldigt berusad och provocerade polisen. Videofilmer från händelsen visar dock omständigheterna kring hur den obeväpnade Taraykouski skjuts till döds.

Alena Herman vill att de som är ansvariga ställs inför rätta, vilket knappast är troligt att det kommer att ske. Sedan augusti förra året har allt fler oppositionella fängslats och utsatts för tortyr och många har tvingats i exil. Så sent som i förra månaden dog ytterligare en aktivist i belarusiskt fängelse.

Alena kör ofta förbi platsen för sin mans död.
–  Jag ser att folk stannar eller saktar ner. Blommor finns där nästan alltid. Det spelar ingen roll om de är där eller inte, folk kommer fortfarande ihåg Sasha och dessa händelser. vår dotter brukar fråga mig varför han dödades. Hon säger att ”om jag hade vingar skulle jag flyga till min pappa i himlen”.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.