Belarus: Regimkritiker gripen sedan stridsflyg tvingat ned plan


Bild från Twitter med planet och rutten

Belarusiska stridsflygplan tvingade under söndagseftermiddagen ner ett Ryanair-plan på väg till Vilnius från Aten. Formellt uppges orsaken vara bombhot mot planet. Ombord fanns den belarusiske regimkritikern Raman Pratasevitj som nu gripits.
– Detta är fullständigt oacceptabelt, skriver utrikesmininster Ann Linde på Twitter.

Enligt de uppgifter som kommit fram var planen nästan framme i Vilnius när det – alltjämt i belarusiskt luftrum – tvingades vända och istället bege sig till Minsk, som alltså då låg längre bort.

Det har visat sig att den av den belarusiska regimen efterlyste oppositionelle bloggaren Raman Pratasevitj var ombord på planet, och nu har han gripits. Pratasevitj är en av nyckelpersonerna bakom Telegramkanalen NEXTA som är en av de viktigaste källorna till oberoende information om utvecklingen i Belarus.

– Det som hänt visar hur långt regimen är beredd att gå för att komma åt regimkritiker. Samtidigt är det hela oerhört anmärkningsvärt och jag känner inte till något likandne fall, säger Martin Uggla ordförande för Östgruppen och den som var först med uppgifterna i Sverige.

Raman Pratasevitj (eller Roman Protasjevitj enligt den ryska stavningen) är en välkänd journalist och bloggare, men ingår inte själv i den formella politiska oppositionen. För några månader sedan lämnade han NEXTA för att skapa en ny kanal. Raman Pratasevitj är efterlyst som av både Ryssland och Belarus (som även kallar honom terrorist) och Martin Uggla har svårt att tro att den belarusiska underrättelsetjänsten skulle ha gjort detta på egen hand:

– Han är en eftersökt person och uppenbarligen har man kartlagt hans rörelser och visste om att han skulle med just detta flyg. Han har en lång karriär av regimkritik bakom sig, men jag är ändå förvånad över att man sätter så mycket på spel för att gripa en sån person, det är ju den typ av operation som man tänker sig att t ex Julian Assange skulle kunna utsättas för. Därför är det svårt att tro annat än att Ryssland också ligger bakom detta, fortsätter Martin Uggla. 

Till andra länder som genom åren genomfört spektakulära kidnappningar av oliktänkande hör Israel, Rwanda, Kina och Vietnam, men detta är första gången som regimen i Belarus agerar på detta sätt.

Oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja konstaterar i ett uttalande att Raman Pratasevitj nu hotas av dödsstraff, eftersom han av den belarusiska säkerhetstjänsten klassats som ”terrorist”. Inga bomber uppges för övrigt ha hittats på planet. 

Litauens president har i ett skarpt meddelande krävt att Raman Pratasevitj omedelbart ska släppas och Sveriges utrikesminister kräver samma sak på Twitter. Hon skriver:

Ett uttalen har även kommit från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen:

David Isaksson

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.