Storbritannien skär ned biståndet: ”Fler kommer att dö”


Big Ben och det brittiska parlamentet. Foto: Eva Dang/Unsplash.

Med knapp marginal vann Toryregeringens förslag att skära ned det brittiska biståndet till 0,5 procent av bruttonationalinkomsten (BNI). Därmed bekräftade parlamentet det beslut som den brittiska regeringen tidigare fattat.
– Fler fattiga kommer att dö till följd av detta, sa den före detta premiärministern Theresa May som var en av de konservativa politiker som röstade nej till förslaget.

I år ger Storbritannien 0,5 procent av bruttonationalinkomsten i bistånd, trots att det finns ett parlamentariskt beslut om att 0,7 procent ska avsättas för utvecklingssamarbetet. Den troliga anledningen till regeringens omsvängning och plötsliga medgivande till en omröstning i parlamentet är att den förmodligen skulle ha blivit besegrad i domstol om inte en votering i parlamentet hade skett. Hade regeringen förlorat omröstningen skulle biståndet ha återställts till 0,7 procent av bruttonationalinkomsten från och med januari nästa år. Men så blev det alltså inte. Förslaget gick igenom med 35 rösters övervikt.

Nedskärningen är i storleksordningen 4 miljarder pund, vilket motsvarar cirka 48 miljarder kronor per år. Många konservativa ledamöter var emot förändringen som bestämdes i november förra året, trots att partiet i sitt valmanifest från samma år lovade att satsa 0,7 procent på utvecklingssamarbetet. Oxfam, ActionAid UK och Sir Bob Geldof hör till dem som kritiserat regeringen hårt.

Den brittiska motsvarigheten till Finanspolitiska rådet, Office for Budget Responsibility, har antytt att det kan komma att ta upp till fyra år innan regeringen uppnår de finanspolitiska målen som den har satt för att återupprätta 0.7 procent. Detta innebär att eftersom regeringen segrade i gårdagens omröstning så är det 0,5 procent som gäller för återstoden av mandatperioden. Nu anklagas Downing Street för att tusentals människor i fattiga länder riskerar att förlora sina liv på grund av nedskärningen av biståndet. 

Hård kritik från Toryrebeller
Den brittiska finansministern Rishi Sunak kompromissade med Toryrebellerna genom att lova att reformen bara är temporär, till statsfinanserna har förbättrats. Finansdepartementet gav endast 24 timmars förvarning till det brittiska underhuset och de som organiserade omröstningen (”The whips”) pressade Torymedlemmarna hårt att rösta för regeringens förslag och hotade med skattehöjningar om de röstade mot.

Den före detta biståndsministern Andrew Mitchell, en av Toryrebellerna, sa: 
– Regeringen förstör vårt rykte som land och åtgärden kommer att ha en enorm effekt på vår roll i världen och framförallt på det kopiösa antalet människor som kommer att skadas väldigt allvarligt, lemlästas, tappa synen och dö som ett resultat av dessa nedskärningar.

Flera ledande konservativa politiker, bland dem två tidigare premiärministrar, röstade också emot förslaget:  
– Färre flickor kommer att utbildas, fler flickor och pojkar kommer att bli slavar, fler barn kommer att lida av hunger och fler av de fattigaste människorna i världen kommer att dö, sa den före detta premiärministern Theresa May i samband med omröstningen.

Och den före detta premiärministern Sir John Major sa:
– Det verkar som att vi har råd med en ”nationell yacht” som ingen varken vill ha eller behöver medan vi skär av hjälpen till några av de mest eländiga och fattiga människorna i världen.

Beslutet får redan nu praktiska konsekvenser. Regeringen annonserade i april att den tänker reducera UNICEF:s kärnfinansiering med ungefär 60 procent. Bill och Melinda Gates stiftelse har åtagit sig att skänka 93,5 miljoner pund i nödfinansiering att täcka upp för biståndsbortfallet. I april rapporterade media att regeringen minskade biståndet till FN:s befolkningsfond med hela 85 procent.

Samtidigt visar en ny FN-rapport att världshungern har ökat under pandemin. ”Vi kommer att ångra dessa föraktliga och dåraktiga nedskärningar, andra kommer att dö som en konsekvens av dem”, skriver The Guardian i en ledare med anledning av beslutet.

Ulrika Modéer, Biträdande generalsekreterare på UNDP, är en av dem som beklagar beslutet:
– Storbritannien kommer fortsatt leva med en kritiskt debatt givet de otroligt allvarliga konsekvenser som beslutet om tillfälligt minska biståndet får – i en tid när det behövs som bäst. Det är också en förtroendeskada för Storbritannien som länge ansetts vara en ledande nation i internationellt utvecklingssamarbete. Medan britterna tappar inflytande kliver andra fram – bland dem Tyskland och Frankrike – som annonserar ökade investeringar i global utveckling, säger Ulrika Modéer till Global Bar Magazine.

Tomas Nordberg
David Isaksson

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.