Så fixar du bästa karantänkaffet!


Hemma har plötsligt blivit kontoret för många just nu. Allt känns kaos i dessa coronatider men några goda koppar kaffe om dagen kan kanske skapa lite struktur och hålla humöret uppe. 

Fotografen och författaren Donald Boström har skrivit The Coffee book. Här ger han dig sina bästa kaffe-tips för karantän-tillvaron.

Donald Boström kallar sig själv en riktig kaffenörd. Han har skrivit ett fantastiskt mastodontverk på 600 sidor med underbara bilder om just kaffe, The Coffee Book

Fotografen och författaren Donald Boström har skrivit The Coffee Book.

Själv dricker Donald minst åtta koppar kaffe om dagen. Han brygger allt sitt kaffe så som riktiga kaffenördar gör nuförtiden. Varje morgon börjar han dagen med tre koppar i följd. Då tar han fram sitt specialimporterade kaffe från Australien som har låg syra. Vid 11 blir det dags för ett kaffe han köper från ett kafferosteri i Jordbro, ett av Sveriges bästa, enligt Donald och många andra. Det blir då en kopp ljusrostat kaffe med mer syra. Efter lunch kan det bli en espresso. På eftermiddagen blir det några koppar till från en rosteri på Värmdö, med bönor från Centralamerika med en touch av honung och mörk choklad.

I Norden dricker vi extra mycket kaffe jämfört med andra delar av världen. Det är som bekant mörkt stora delar av året i vårt land och eftersom vi blir piggare av koffeinet så kanske det behövs extra många koppar om dagen bland befolkningen i denna del av världen. Kaffe är dessutom rena hälsodrycken och sägs bland annat vara bra för immunförsvaret.

Donalds bästa tips för hemmakontoret är att köpa en kaffekvarn och mala sina bönor själv. Då vinner man mycket i smakupplevelse. Är man lyckligt lottad har man en kaffebryggare med kvarn på sidan vilket gör det extra enkelt. Annars finns det en mängd olika kvarnar, gamla som dras för hand eller elektriska. Om man köper ett malt bryggkaffe innehåller det ofta en blandning av bönsorter från sju-åtta länder. I kaffebönorna finns 8-900 aromer mer än i någon annan dryck förutom möjligen champagne. I Sverige har vi kanske världens bästa färdigmalda kaffe, enligt Donald. 

Att brygga sitt kaffe är ju som vi alla vet enkelt. I princip ska vatten rinna genom kaffet och därmed ska man få ut så mycket goda smaker som möjligt. Tiden vattnet passerar kaffet och de malda bönornas grovlek spelar störst roll för aromen och alla kan hitta vad som passar deras smak bäst genom att pröva sig fram. Donald varierar mellan sju och nio gram kaffe per kopp, beroende på bönans kvalitet och vad han vill få ut av smaken. 

Så börja med att skaffa en kaffekvarn till ditt ”hemmakontor” om du inte har någon. Sen kan du börja utforska olika bönor och styrka. 

Här köper du boken

Olika sätt att göra kaffe på:

Filterkaffe eller bryggkaffe
Där är det viktigt att ha en bra kaffebryggare. För bästa arom på kaffet måste vattnet bli 92–96 grader varmt så att smakerna kan utvecklas. Plattan där kannan står får däremot inte vara varmare 83 grader, annars börjar kaffet smaka bittert. Viktigt är också att inte överdosera mängden kaffe. 

Kokkaffe
Denna typ kräver grovmalda böner, ett mått per kaffekopp. Koka upp och ta av från plattan och vänta någon minut och sätt sedan tillbaka kannan och koka en gång till. 

Moka
Den vanligaste metoden i Italien som även blivit populär hos oss. Moka-kannan som bör vara i rostfritt stål. Fyll på vatten precis upp till kanten och sedan är det bara att fylla kaffehållaren med kaffe som är någonstans mellan espresso och brygg. Det ska inte vara finkornigt. Det är viktigt att skruva ordentligt och inte diska kannan med diskmedel, utan bara skölja i varmt vatten.

Presskaffe
Bra om man är många är att göra en kanna presskaffe. Att dosera kaffet rätt är viktigt, ett mått kaffe per kopp. Ta av vattnet precis innan det kokar 95–96 grader. Häll kaffet i glaskannan och sedan vattnet. Vänta fyra minuter innan du pressar ner. Vill du ha starkare kaffe, vänta några minuter till.

Maria Thulin

Foto porträtt: Ewa Stackelberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.