Sacharovpriset till Aleksej Navalnyj


Demonstration till stöd för Navalnyj, januari 2021. Foto: Liza Pooor/Unsplash.

Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet går i år till den ryska politikern och aktivisten Aleksej Navalnyj.
– Genom att tilldela Sacharovpriset till Aleksej Navalnyj erkänner vi hans enorma personliga mod och upprepar Europaparlamentets orubbliga stöd för hans omedelbara frigivning, sa Europaparlamentets talman David Sassoli i samband med tillkännagivandet.

Förutom Aleksej Navalnyj utgjorde årets finalister till Europaparlamentets Sacharovpris afghanska kvinnor, representerade av elva människorättsaktivister och Jeanine Áñez, Bolivias tidigare interimspresident.

– Europaparlamentet har utsett Aleksej Navalnyj till vinnare av årets Sacharovpris. Han har konsekvent kämpat mot korruptionen i Vladimir Putins regim. Genom sina konton på sociala medier och politiska kampanjer har Aleksej Navalnyj hjälpt till att avslöja missförhållanden och mobiliserat stöd från miljontals människor i hela Ryssland. På grund av detta har han förgiftats och kastats i fängelse, sa Europaparlamentets talman David Sassoli i samband med tillkännagivandet.

Europaparlamentet har delats ut Sacharovpriset sedan 1988. Priset är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och dissidenten Andrej Sacharov och prissumman är 50 000 euro. Parlamentet skriver angående priset:

Sacharovpriset har hittills gått till dissidenter, politiska ledare, journalister, advokater, aktivister från det civila samhället, författare, mödrar och hustrur, minoritetsledare, en grupp som bekämpar terrorism, fredsaktivister, en tortyrmotståndare, en satirtecknare, samvetsfångar, en filmskapare, FN som organ och till och med ett barn som kämpar för rätten till utbildning. Genom priset uppmärksammas frågor såsom yttrandefrihet, minoriteters rättigheter, respekt för folkrätten, demokratiutvecklingen och rättsstatsprincipen. Flera pristagare har senare även fått Nobels fredspris, bland andra Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege och Nadia Murad.

Vice talman Heidi Hatula uppmärksammade i sitt tal även de nominerade afghanska kvinnorna:

– I dag har Europaparlamentet också hedrat en grupp afghanska kvinnor som har kämpat hårt för jämställdhet och mänskliga rättigheter i sitt land och som var nominerade till Sacharovpriset. Vi väljer att hedra dessa kvinnors mod eftersom de var bland de första att drabbas av kränkningar av sina mest grundläggande rättigheter och friheter efter att talibanerna tog kontroll över Afghanistan, sa hon.

De afghanska kvinnorna är i tur och ordning:

 • Shaharzad Akbar – ordförande för den oberoende afghanska människorättskommissionen
 • Mary Akrami – chef för det afghanska kvinnonätverket
 • Zarifa Ghafari – borgmästare i Maidan Shar sedan 2018
 • Palwasha Hassan – aktivist och direktör vid det afghanska kvinnoutbildningscentrumet
 • Freshta Karim – grundare av ett mobilt bibliotek och förespråkare av utbildning och studier
 • Sahraa Karimi – första kvinnliga ordföranden för Afghanistans statliga filmbolag
 • Metra Mehran – förkämpe för kvinnors egenmakt och utbildning och medgrundare av rörelsen för kvinnors framtidsmöjligheter
 • Horia Mosadiq – människo- och kvinnorättsaktivist
 • Sima Samar – människorättsförsvarare, före detta minister för kvinnofrågor och före detta ordförande för den oberoende afghanska människorättskommissionen
 • Habiba Sarab – medlem i förhandlingsgruppen för Islamiska republiken Afghanistan
 • Anisa Shaheed – politisk reporter

Den bolivianska politikern Jeanine Áñez var även hon nominerad. Hon var Bolivias interimspresident mellan november 2019 och november 2020. Áñez var senator då Evo Morales avgick som president den 10 november 2019. Hon utnämndes till interimspresident den 19 november samma år. Idag är hon fängslad, anklagad för brott under sin tid som president.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.