Tidningen El Faro tvingas lämna El Salvador


El Faro – Centralamerikas ledande oberoende medieröst – tvingas nu av säkerhetsskäl helt lämna El Salvador där tidningen givits ut sedan starten. 

El Faro har sedan tidningen startades för 25 år sedan varit en viktig oberoende röst som granskat makten, oavsett vem som innehaft den. Men sedan den nuvarande presidenten Bukele valdes 2019 har trycket på oberoende medier ökat. 2021 upptäckte flera av Faros journalister att deras telefoner var infekterade med det israeliska spionviruset Pegasus

Företaget har aldrig bekräftat att programvaran sålts till El Salvador och regimen har aldrig tagit på sig ansvaret.  En process pågår nu i USA där journalister från bland annat El Salvador stämt företaget bakom Pegasus.

De senaste åren har situationen i El Salvador ytterligare försämrats. I mars 2022 infördes undantagstillstånd.

Presidenten har också riktat angrepp direkt mot Faro och andra medier och tidningen har utsatts för skatterazzior med syfte att försvåra verksamheten.

Nu tvingas El Faro att juridiskt lämna El Salvador för att därigenom kunna skydda tidningen från att stängas ned.

I en ledare skriver tidningens chefredaktör Carlos Salamanca (vår översättning):

Sedan den 1 april i år förvaltas El Faro av Fundación Periódica i San José, Costa Rica. Vårt redaktionsrum kommer att finnas kvar i San Salvador och vi kommer att fortsätta bedriva journalistik i El Salvador. Men vår administrativa och juridiska verksamhet kommer inte längre att finnas där. Vi är nu en centralamerikansk tidning med säte i San José. Det är kulmen på en process som vi inledde för några månader sedan eftersom det saknades förutsättningar för att fortsätta verksamheten i El Salvador.

Nedmonteringen av vår demokrati, bristen på kontroll av en liten grupps maktutövning, angreppen på pressfriheten och stängningen av alla mekanismer för öppenhet och ansvarsskyldighet i El Salvador utgör ett allvarligt hot mot medborgarnas rätt till information, utöver de betydande offentliga resurser som för närvarande avsätts för att sprida propaganda och falska nyheter.

El Faro kommer dock att fortsätta verka i El Salvador och flera av tidningens journalister kommer att finnas kvar i landet.

Här kan du läsa en del av El Faros texter på engelska.

David Isaksson

Läs också

Lysna också på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.