Rapport: Försvinnanden och tortyr i El Salvador


El Salvador blir allt mer totalitärt. På bilden, en soldat i huvudstadens centrum. Foto: David Isaksson.

De salvadoranska säkerhetsstyrkorna har begått omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan undantagstillståndet infördes i mars 2022. Det skriver organisationen Human Rights Watch i en ny rapport.

Den 89-sidiga rapporten, “‘We Can Arrest Anyone We Want’: Widespread Human Rights Violations Under El Salvador’s ‘State of Emergency’”  dokumenterar massvis med godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och andra former av misshandel av fångar, påtvingade försvinnanden, dödsfall i häkte och missbruk av åtal som skett sedan El Salvador infört ett omfattande undantagstillstånd i sin kamp mot gängvåldet i landet.

 President Nayib Bukeles snabba nedmontering av rättsväsendets oberoende sedan han tillträdde i mitten av 2019 har möjliggjort övergreppen, skriver Human Rights Watch och organisationen Cristosal som gemensam tagit fram rapporten

– Salvadoranska säkerhetsstyrkor har misshandlat utsatta samhällen med omfattande brott mot mänskliga rättigheter i den allmänna säkerhetens namn, säger Juanita Goebertus, chef för America på Human Rights Watch i en kommentar. 

Sedan undantagstillståndet infördes har poliser och soldater genomfört hundratals urskillningslösa razzior, särskilt i fattiga områden och gripit över 58 000 personer, varav över 1 600 barn. Poliserna har ofta riktat in sig på fattiga stadsdelar där människor i åratal har lidit av otrygghet och saknat möjligheter att förbättra sina liv.

Mellan mars 2022 och november 2022 intervjuade Human Rights Watch och organisationen Cristosal mer än 1 100 personer. I rapporten finns flera vittnesmål från personer som arresterats:

”Jag led som du inte kan föreställa dig… Det är mycket svårt att leva där, man upplever saker som man aldrig förväntar sig att uppleva i sitt liv.”

”Carlos” (inte hans riktiga namn) från Sal Salvador, beskriver i rapporten hur han blir slagen, klubbad och sparkad när han satt i förvar, efter att polisen gripit honom och anklagat honom för att tillhöra ett gäng. Medan han satt i förvar slog polisen honom med klubbor. ”Miguel”, en pseudonym för en annan man, hölls kvar i totalt mörker, utan vatten eller grundläggande hygien. Han beskrev att fångarna blev sjuka och att vakterna inte brydde sig alls.

Några av de få personer som släppts ur häktet rapporterar om omänskliga förhållanden och i vissa fall om tortyr och andra former av misshandel. Nittio personer har dött i häktet under omständigheter som ännu inte har utretts ordentligt.

– För att sätta stopp för gängvåldet och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna bör El Salvadors regering ersätta undantagstillståndet med en effektiv och rättighetsrespektive säkerhetspolitik som ger salvadoranerna den säkerhet de så innerligt förtjänar, fortsätter Juanita Goebertus på Human Rights Watch.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.