Global Bar-samtal 19/4. Muslim och feminist – är det möjligt?


Går det att samtidigt vara muslim och feminist?  Eller krävs det att kvinnor helt bryter med islam för att de ska uppfattas som ”riktiga” feminister? Välkommen på ett spännande Global Bar-samtal!

När: 19/4 kl 18.00-19.30.
Plats: Stora Nygatan 7 – den nya samtalsscenen på samma adress. Läs mer här

Obligatorisk anmälan – anmäl dig här

Bilden av muslimska kvinnor är i bästa fall stereotyp, i värsta fall direkt uttalat negativ och med ett närmast totalt fokus på hår och kläder.

I Sverige förs ingen officiell statistik över religionstillhörighet, men enligt uppskattningar av bland annat forskaren Tobias Hübinette är sannolikt kring en miljon personer, eller tio procent av Sveriges befolkning, muslimer i vid bemärkelse.

Men vad är egentligen en muslim? Handlar det enbart om religion? Går det att vara svensk muslim på samma sätt som de flesta svenskar är kristna? Och varför blir vita män så skrämda av traditionellt, muslimskt klädda kvinnor?

I den nyutkomna boken ”Muslimsk feminist? Javisst!” skriver Sarah Delshad:

”Jag undrar hur det egentligen är att leva som muslimsk kvinna i Sverige. Det måste vara svårt, men jag vet ärligt talat inte för jag är muslim på mitt alldeles egna sätt. Med kort kjol, mycket smink och en massa åsikter.”

Går det att diskutera islam och feminism utan att hamna i frågan om hijab eller inte?

Om detta handlar nästa Global Bar-samtal.

Medverkande:

  • Sarah Delshad, journalist och författare till den aktuella boken ”Muslimsk feminist? Javisst!”
  • Sara Rifaat, reporter på Alkompis.
  • Kashif Virk, Imam i Islams Ahmadiyya Församling och samhällsdebattör

Samtalet genomförs i samarbete med Stora Nygatan 7.

Begränsat antal platser. Obligatorisk anmälan – anmäl dig här

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.