Män i hijab: Så driver Iran med mullorna


Bild från Twitter.

Rejäla karlar klädda i hijab? Ja det hela ser onekligen absurt ut – men det är den senaste protestformen mot regimen i Iran som nu sprids över världen.

Det började med att de iranska myndigheterna försökte straffa de kvinnor som jobbade på apotek för att de inte bar hijab, eller för att de bar plagget på ett “olämpligt sätt”. Men denna åtgärd ledde till något annat – nämligen till att manliga farmaceuter drog på sig en hijab. Nu sprids deras bilder över hela världen.

Men in hijab” är en rörelse som ursprungligen startades i Iran 2016 och som drogs igång av den kände iranska aktivisten och journalisten Masih Alinejad. Rörelsen spreds på Facebook och på Twitter där iranska män och de som stödjer protesten mot mullorna delar med sig av bilder på sig själva iklädda hijab eller huvudduk.

Masih Alinejad, som själv lever i exil, är välkänd sedan hon 2014 startade My Stealthy Freedom där många hundra kvinnor sedan dess delat bilder på sig själva, ofta i Iran och utan hijab.

På Twitter skriver hon:
Jag uppmanar farmaceuter världen över att stödja sina iranska kolleger. Många kvinnor har blivit av med sina arbeten för att de har gjort motstånd mot lagarna om obligatorisk hijab. Att tvinga kvinnor att bära hijab är en förolämpning mot alla kvinnor och män över hela världen. Mänskliga rättigheter är en global fråga. Visa din solidaritet.

Bakgrund

Det var Iransk-kurdiska Mahsa Aminis död när hon satt i polisarrest den 16 september 2022 som utlöste de nu pågående massiva protester i Iran, som i sin tur ledde till ett omfattande ingripande från regeringens sida. Irans högste domare Gholamhossein Mohseni Ejei har beslutat att kvinnor som inte bär hijab kommer att straffas för brott mot klädkoden

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.